„Tegime Balti välisministritega avalduse, kus kutsusime koheselt Saksamaad tankide osas otsuseid tegema. Saksamaa on Euroopa suurima erikaaluga riik ja see toob kaasa ka erilise vastutuse,“ ütles Reinsalu.

Reinsalu märkis, et ühine ülesanne on muuta Ukraina sõjalise abistamise paradigmat. „Panin möödunud novembris ette NATO välisministrite koosolekul: mitte nii palju relvaabi, et Ukraina ei kaotaks, vaid nii palju, kui on vajalik Ukraina võiduks. Samal koosolekul kutsusin ka tegema kokkulepet, et riigid annaksid 1 protsendi oma SKP-st Ukraina relvaabiks. Eesti saavutas selle taseme neljapäevase valitsuse otsusega,“ sõnas ta.

Ta ütles, et viimastel nädalatel on tulnud ridamisi otsuseid relvasüsteemide osas, mille puhul veel varem polnud mitmetel riikidel mingit valmidust ennekõike poliitilistel kaalutlustel seda teha.

„Saksa praeguse tankiarutelu puhul meenus mulle eelmise aasta maikuu kantsler Olaf Scholtzi büroos. Ühel pool lauda istusid kantsleri nõunikud, teisel pool mina ja Ukraina ning teiste parlamentide saadikud. Tutvustasin oma raportit, mille olin Ukrainas saadud info põhjal kokku pannud ja mis nõudis Ukrainale koheselt 100 miljardi euro eest relvi, sealhulgas tanke. Kohtumine oli keeruline. Üks asi on asju arutada päikesekiirtes kiiskavas büroos, teine asi on tunded inimestel, kes on tulnud rindelt, kus sõdurid kaitseliinilt paluvad abi. Tunded keesid hetkeks päris üle,“ ütles Reinsalu.

„Nüüd on jaanuar ja 100 miljardi suurusjärku jõutakse ilmselt selle aasta esimesel poolel ehk aastaga. Selle aasta hind on kohutavad inimkannatused. Vajame koheselt Saksamaa otsust,“ sõnas Reinsalu.

Saksamaa kaitseminister: tankide Leopard Ukrainale andmises ei ole suudetud kokku leppida

USA Ramsteini lennubaasi Saksamaal kogunenud Ukrainale relvaabi andmise kontaktgrupp ei suutnud Saksa tankide Ukrainasse saatmises kokku leppida, teatas Saksamaa kaitseminister Boris Pistorius eile.

Pistorius ütles, et ei jõutud ühtsele arvamusele tankide Leopard 2 Ukrainale saatmise kohta, vahendab Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Kõiki pro’sid ja contra’id tuleb hoolikalt kaaluda,“ ütles Pistorius, kelle sõnul ei ole selge, millal otsus langetatakse. Samas ütles Pistorius, et Saksamaa valmistub tanke saatma nii kiiresti kui võimalik, kui selle kohta tehakse otsus hiljem.

Pistorius ütles teiste seas Poolat silmas pidades, et partnerid, kelle varustused on tankid Leopard 2, võivad Ukraina sõdureid neid kasutama välja õpetada. Pistorius ei tahtnud vastata küsimusele, kas Saksamaa annab Poolale ja teistele riikidele loa Saksamaal toodetud tanke eksportida. See on Pistoriuse sõnul liidukantsler Olaf Scholzi otsustada.

Jaga
Kommentaarid