Rein Veidemann sõnas, et Edgar Savisaart tuleb mälestada tervikuna – nii tema varasemat pärandit kui hilisemaid tegemisi. „Nagu ütleb ladina vanasõnagi: hiilgus möödub, mitte ei kao,“ ütles Veidemann. „Pärast seda järgneb arvepidamine, kes peab aru andma kellegi kõrgema ees, kes ajaloos jääb arutluseks. Seda oleme näinud kõikide suurmeeste puhul,“ ütles ta.

Veidemanni hinnangul on riiklik matus Savisaare puhul igati õigustatud. „See on suuremeelne,“ ütles Veidemann ning lisas, et Savisaar vääris taolist suursugust matust. Veidemann sõnas, et kui Savisaart ning Eesti taasvabanemist ajaloost just välja ei kirjutata, siis on see ka põhjendus, et riik Savisaare matab.

Mis on Veidemanni üks mälestus Savisaarest? „Tohutu ideerikkus, aga ka erakordne jõud, millega ta koondas enda ümber inimesi. Inimesi, kes aitasid neid ideid ellu viia,“ ütles Veidemann. „Tema autoriteet oli väga kõrge, ka tema lähedaste seas. Olime teatud perioodil üks meeskond. Meeskond, mille liidriks tema oli.“

Edgar Savisaar saadetakse täna viimsele teele

Täna saadetakse Estonia kontserdisaalis riiklike austusavaldustega viimsele teele poliitik ning endine peaminister Edgar Savisaar.

Savisaare matuseriitused algavad täna kell 8.30 leinaminutiga Tallinna teletorni juures ning jätkuvad seejärel Estonia kontserdisaalis ärasaatmisega.

Savisaar sängitatakse mulda Võnnu kalmistul, kus puhkavad ka tema vanemad, vanavanemad, õde ja vend.

Möödunud nädalal suri Savisaar 72-aastasena Ida-Tallinna keskhaiglas.

Jaga
Kommentaarid