Püha Peetruse väljakule kogunes täna kümneid tuhandeid inimesi, et kuulata Rooma paavsti traditsioonilist jõulusõnumit.

„Vaadakem kõigi nende laste nägusid, kes kõikjal maailmas igatsevad rahu,“ kõneles Franciscus Püha Peetruse basiilika keskrõdult.

„Vaadakem ka meie Ukraina vendade ja õdede nägusid, kelle jaoks need jõulud mööduvad pimedas ja külmas, kümnekuulise sõja põhjustatud hävitustöö tõttu kodudest kaugel. Innustagu Issand meid pakkuma konkreetseid solidaarsuse žeste, et aidata kõiki neid, kes kannatavad, ja valgustagu ta nende meelt, kellel on võim vaigistada relvade äike ning lõpetada koheselt see mõttetu sõda,“ ütles paavst.

Franciscus mõistis taaskord hukka toidu kasutamise sõjarelvana, öeldes, et Ukraina sõda on seadnud näljaohtu miljonid inimesed Afganistanis ja Aafrikas.

Paavst rõhutas ka, et Ukraina konflikt ei tohiks vähendada muret inimeste pärast, kelle elusid laastavad muud konfliktid või humanitaarkriisid. Nende seas nimetas ta kriise Süüria, Myanmari, Iraani, Haiti ja Saheli piirkondades ning kutsus iisraellasi ja palestiinlasi dialoogile.

„Meie aeg kogeb tõsist rahunälga,“ ütles Franciscus.

Eilsel jõululaupäeva missal sõnas paavst Püha Peetruse basiilikasse kogunenud 7000-le inimesele, et maailmas on sellisel määral ahnust ja võimunälga, et tahetakse isegi oma naabreid allutada.

„Meie maailma mehed ja naised söövad rikkuse ja võimu näljas isegi oma naabreid, oma vendi ja õdesid,“ ütles ta. „Kui palju sõdu oleme näinud! Ja kui paljudes kohtades suhtutakse ka tänapäeval inimväärikusesse ja vabadusse põlgusega!“

Ta tuletas meelde, et Jeesus, kellest sai jumalasõna kuulutaja, sündis vaesusesse.

„Tõrjumuse ja ebamugavuse sõimes näitab Jumal end. Ta tuleb sinna, sest seal on näha inimkonna probleemi: ükskõiksust, mida tekitab ahne tung omamise ja tarbimise järele.“