Ekspressis avaldunud loos kirjutati täna anonüümsete poliitikute viitel, et 10 miljonit poliitilist katuseraha sai laiali jagatud septembrikuisel kohtumisel Vihula mõisas. Siseminister Lauri Läänemets ütles, et nii kohe kindlasti polnud. Lisaks ei vasta tema sõnul tõele ka jutt 10 miljonist katuserahast koalitsiooni kuuluva partei peale.

„See raha lepiti kokku koalitsiooni luues ja regionaalseteks investeeringuteks,“ kordas ta juba varasemat seisukohta. Läänemets rõhutas, et sotsid on tahtnud asju ausalt ja avatult ajada. Neil polevat mingisugune investeeringute peitmine sugugi mitte eesmärgiks olnud.

Sotside juht lükkas ümber ka Ekspressis esitletud nurga, justkui oleks eelmise rahandusministri Keit Pentus-Rosimannuse karjääriambitsioonid ja erakondadele jagatud nn katuserahad omavahel kuidagigi seotud.

Kavalad koalitsioonipartnerid

Ekspressis kasutati väljendit „Läänemets aeti orki“. Kas too ise nõustub sellise hinnanguga?

„Eks koalitsioonipartnerid on kavalad olnud jah,“ sõnas siseminister, kes viitas põhjendusena lähenevatele valimistele. „Tähelepanu on ju olnud ainult meie peal. Kõik eesmärgid, mida sooviti saavutada, saavutati.“

Ekspressis suunati tähelepanu ühtlasi oletusele, justkui oleks Läänemets oma nn katuserahade kaudu üritanud teha sotsidest omavalitsusjuhtidele vastuteenet - nood olla tema kandidatuuri esimeheks saamisel toetanud, mistõttu oleks Läänemets läbi regionaalsete investeeringute seda tegu justkui tasa üritanud teha. Kuidas sotside juht sellisesse nurka suhtub?

Läänemets, kes võitis SDE sisevalimised 234 häälega konkurendi Riina Sikkuti 197 vastu, tõrjus selle mõtte tagasi. Ta märkis, et sotsidest omavalitsusjuhtidest (keda võis olla 17, arvas Läänemets intervjuus) pooled toetasid teda, pooled Sikkutit. Mingit isikupõhist eelistust SDE-s Läänemetsa sõnutsi ei eksisteeri.

Sotsid süüdistavad Isamaad

Sotsidel oli täna ladvikuga nõupidamine. Mis meeleolud seal valitsesid? Kas katuserahade protsessi taustal oli tunda ka rahulolematust?

„Loomulikult on juhatusel ootus, et erakonna kuvand enne valimisi oleks teistsugune. Erakonna juhatuse liikmetel olid eeldused, et asjad võiks teisiti minna,“ märkis Läänemets.

Kas selles jadas oli tunda ka rahulolematust partei esimehe suhtes? „Seda tuleb küsida nende käest,“ sõnas ta. Ja Delfi küsiski.

Kohaliku lasteaia tarbeks 700 000 eurost ilma jäänud Kastre vallavanem (ühtlasi ka SDE juhatuse liige) Priit Lomp kirjeldas, et erakonna ladviku seas valitses pettumus küll. Kuid seda tema sõnutsi vaid ühe koalitsioonipartneri suhtes. „Need, kes võtsid sõna, on pettunud selles, et Isamaa selliste liigutustega enda sigaduste pealt tähelepanu kõrvale juhtis,“ märkis Lomp.

Tallinna abilinnapea (ning samuti SDE juhatuse liige) Joosep Vimm nii ühemõõtmelist meelestatust oma sõnadega ei edastanud. Ta märkis, et seisukohti näis arutelus esile kerkivat seinast-seina, kuid detailidesse ta laskuda ei soovinud.

Raha suunamiseks on aega küllalt

Siseministeerium peab nüüd välja mõtlema, kuidas koolidest ja lasteaedadest üle jäänud 6,2 miljonit eurot investeerida. Millal see selgus majja peab jõudma? Ning mis laadi investeeringuid teha kavatsetakse?

„Ma arvan, et paneme siseturvalisusesse, päästekomandode ehitusse ja muudesse sellistesse vajalikesse projektidesse. Arvatavasti toetame kodanikuühiskonna programme. Eesmärk on see, et raha peab jõudma väikelinnadesse, maapiirkondadesse,“ kirjeldas siseminister Läänemets üldiselt.

Millal need kuluread paika pannakse?

„Küll vaatame, järgmise aasta jooksul tuleb ära teha,“ sõnas Läänemets. Eelistatud piirkondi või projekte esiti laual pole.