„On väga valulik olla tunnistajaks Venemaa tekitatud hävingule,“ ütles Paet Kiievis. „Minu sügav lugupidamine Ukraina inimestele, kes võitlevad mitte ainult oma maa vabaduse, vaid kogu Euroopa rahu eest,“ lisas ta.

Kiievis kohtus Urmas Paet ja Euroopa Parlamendi delegatsioon kaitseministri Oleksi Reznikovi, Ukraina presidendi kantselei juhi Andri Jermaki, Ukraina parlamendi esimese aseesimehe Oleksandr Kornienko, peaprokurör Andri Kostini, Kiievi linnapea Vitali Klõtško ning ELi Ukraina-missiooni juhtidega.

„EL peab jätkama igakülgset toetust Ukrainale ning tegema selleks tihedat koostööd liitlastega,“ ütles Paet. „Vaja on jätkuvat sõjalist, finants- ja humanitaarbi, ning uusi Venemaa-vastaseid sanktsioone.“

Venemaa hävitab praegu süsteemselt Ukraina elektrivõrke ning see seab miljonid inimesed praegusel talvel väga keerulisse olukorda. Ukraina peab saama kiiret tehnilist abi, kuid peamine on suurem õhutõrjevõimekus.

Paet lisas, et Venemaa peab Ukraina ülesehitamise kinni maksma. „On ainult õiglane, et agressorriik maksab oma hävitustöö eest. Selleks tuleb kasutada Venemaa külmutatud vara,“ lisas ta. „Samuti tuleb luua eritribunal Venemaa agressioonikuritegude süüdlaste karistamiseks,“ lisas ta. Juba praegu on dokumenteeritud 50 000 Venemaa sooritatud kuritegu Ukraina inimeste vastu.

Paeti sõnul jäi kohtumistelt kõlama ka, et Ukrainal on väga tugev tahe ELiga liitumisega edasi liikuda ning alustada liitumiskõnelusi.

Jaga
Kommentaarid