Jiang juhtis riiki ajal, kui Hiina avas end suurel määral maailmale ja toimus kiire majanduskasv, vahendab BBC News.

Hiina Kommunistliku Partei avalduse järgi suri Jiang leukeemia ja mitmete organite ülesütlemise tagajärjel.

Partei teatel oli Jiang „väljapaistev juht suure prestiižiga“ ja „karastunud kommunistlik võitleja“.

Hiina riiklik meedia muutis oma veebilehed mustvalgeks.

Jiang tuli võimule 1989. aastal pärast meeleavalduste verist mahasurumist Pekingi Tiananmeni väljakul ja selle ümber, mis kutsus esile Hiina rahvusvahelise hukkamõistu.

Kommunistliku partei ladvikus toimus äge võimuvõitlus karmi liini pooldanud reaktsionääride ja reformimeelsete vahel. Selle tagajärjel tõusis kuivaks bürokraadiks peetud Jiang kõrgesse ametisse. Ta valiti kompromisskandidaadina, lootuses, et ta suudab vanameelseid ja liberaalsemaid elemente ühendada.

Jiangi juhtimisel tekkis Hiinas võimas majandus, kommunistid tugevdasid oma võimu ja Hiina võttis koha sisse maailma suurvõimude hulgas.

Jiangi valitsemisajal 1997. aastal andis Suurbritannia Hongkongi Hiinale üle ja 2001. aastal astus Hiina maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO).

Siiski surus Jiang maha sisemise vastupanu ja ajas Taiwani suhtes karmi poliitikat. 1999. aastal kritiseeriti Jiangi kommunistlikule parteile ohtlikuks peetud religioosse sekti Falun Gong karmikäelise mahasurumise eest.

Jiang tuli välja ka oma isikliku poliitilise ideoloogiaga, millega püüdis parteid reformida.

Võimul olles püüdis Jiang tugevdada suhteid USA-ga, külastades viimast mitu korda ja pakkudes president George W. Bushile koostööd sõjas terrorismi vastu pärast 9/11 terrorirünnakuid.

Jiangi peetakse värvikama iseloomuga juhiks, kui on olnud tema järeltulijad.

Viimastel aastatel tõmbus Jiang tagasi ja teda oli avalikkuse ees näha harva.

Riiklik ajaleht Global Times teatas, et Jiangi matustel osalevad tema järeltulijad Hu Jintao, kes eelmisel kuul kompartei kongressilt kahtlasel moel minema talutati, ja praegu täit võimu nautiv Xi Jinping. Samas lisati, et välisriikide juhte matustele ei kutsuta, mis olevat „Hiina komme“.