Ootamatu surma põhjust riigimeedia ei avalda.

Reutersi andmetel pidi Makei kohtuma esmaspäeval Venemaa välisministri Sergei Lavroviga.

The Guardian vahendab, et Makei surm on oluline Ukraina sõja tõttu, sest Valgevene on oluline liitlane Venemaa jaoks. Septembris kordas Makei osa Kremli seisukohtadest sõja põhjuste kohta, süüdistades NATOt ja lääneriike, kes „jätsid tähelepanuta nii Venemaa kui ka Valgevene õigustatud julgeolekuhuvid“.

Enne 2020. aasta Valgevene presidendivalimisi ja massilisi valitsusvastaseid proteste oli Makei üks Valgevene ja lääne suhete parandamise algatajatest. Toona oli Makei Venemaa suhtes kriitiline, kirjutab Reuters. Pärast protestide algust muutis ta aga järsult oma seisukohta.

„Oleme šokeeritud teadetest Valgevene Vabariigi välisministeeriumi juhi Vladimir Makei surma kohta,“ kirjutas Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova oma Telegrami kontol. „Ametlik kaastunne avaldatakse peagi.“

Makei sündis 8. augustil 1958. Ta oli Valgevene välisminister alates 2012. aastast. Makei sai hariduse Minski riikliku pedagoogilise võõrkeelte instituudis. Ühtlasi oli ta endine kolonel, kes teenis nii Venemaa kui ka Valgevene sõjaväes.