Teisipäevane raketirünnak Ukraina vastu oli senise sõja kõige ulatuslikum. Ukraina relvajõudude sõnul tulistati selle käigus välja umbes 100 tiibraketti Kh-101 ja Kh-555. Enamik sihtmärke liigitus Ukraina kriitilise tähtsusega taristuks. Pommitati Kiievit, samuti Rivne, Žõtomõri, Lvivi, Hmelnitskõi, Dnipropetrovski, Poltava, Vinnõtsja, Odessa, Kirovohradi, Tšerkassõ, Volõni ja Harkivi oblastit.

ISW aga märgib, et nii ulatuslik rünnak kasutas ilmselt ära suure osa Venemaa allesolevatest varudest ning edaspidi võib Venemaal tekkida vajadus rakette säästlikumalt kasutada. Seejuures tulistasid ukrainlased 73 raketti enda väitel alla. Sihtmärgini ei jõudnud seekord ka ükski Iraani päritolu pommidroon. Võrdluseks tulistati 10. oktoobri rünnakulaine ajal ametlikult alla vaid 43 tiibraketti 84-st. Ukraina kindralstaabi sõnul näitab muutus, et Ukraina õhutõrjevõime on tänu lääne annetatud tehnoloogiale paranenud.

Sellegipoolest märgib ISW, et Vene raketid kujutavad endast Ukraina elanikele endiselt ohtu. Ukraina presidendi kantselei asejuht Kõrõllo Tõmošenko nimetas teisipäeval energiasüsteemi olukorda kriitiliseks. ISW sõnul ei ole aga tõenäoline, et rünnakutega kaasnevad kahjud aitaksid elanike moraali piisavalt kahjustada, seda nii õhutõrjevõimekuse paranemise kui Hersoni oblastis saavutatud edusammude valguses.

Jaga
Kommentaarid