Venemaa lennutas Iraani 140 miljonit eurot sularaha ning valitud näidiseid Ühendkuningriigi ja USA relvadest vastutasuks kümnete droonide eest, väitis julgeolekuallikas Sky Newsile.

Relvad olid osa lääneliitlaste abist, mis olid langenud Venemaa relvajõudude kätte.

Allikas ütles Sky Newsile, et näidised võivad anda Iraanile võimaluse tutvuda lääne tehnoloogiaga ja seda kopeerida.

„Tõenäoliselt pöördprojekteeritakse (inglise keeles reverse engineering) neid ja kasutatakse tulevastes sõdades,“ ütles allikas.

Iraan omalt poolt läkitas Venemaale enam kui 160 kamikaze-drooni, sealhulgas 100 drooni Shahed-136.

Allikas väitis, et Teheran ja Moskva leppisid viimastel päevadel kokku 200 miljoni euro suuruse uue täiendavas droonitehingu.

„See tähendab, et Iraanist tuleb varsti veel üks suur tarne,“ ütles allikas.

President Vladimir Putini väed on hiljuti hoogustanud droonirünnakuid Ukraina vastu.

Koos tavapärasemate raketirünnakutega on nad sihikule võtnud kriitilise tähtsusega elektri- ja veevarusid kogu riigis, sealhulgas pealinnas Kiievis.

Droonirünnakud on tapnud tsiviilelanikke, põhjustanud ulatuslikke elektrikatkestusi ja väsitanud Ukraina õhukaitset. Suhteliselt odavate droonide vastu on kasutatud kulukaid õhutõrjerakette.

Londonis asuva mõttekoja Royal United Services Institute vanemteadur Justin Bronk ütles Sky Newsile, et Iraani droonidest on saanud Venemaa sõjategevuse oluline osa.

„Kui Iraan poleks droone saatnud, oleks Venemaa rünnakud Ukraina elektritaristu vastu palju vähem tulemuslikud,“ ütles ta.

Veelgi tõsisema ohuna on Iraani valitsus väidetavalt nõustunud ka suuremate ja keerukamate ballistiliste rakettide müümisega Venemaale.

Ukraina suursaadik Ühendkuningriigis Vadõm Pristaiko ütles, et kui teated leiavad kinnitust, kujutab see endast suurt ohtu.

Ta ütles Sky Newsile: „Kui neid [Iraani ballistilisi rakette] tuleb, on meil tõsiseid probleeme.“

Iraan lükkas raketiväite tagasi kui „täiesti vale“, kuigi tunnistas lõpuks, et tarnis Moskvale „piiratud arvul droone“.

Kuid välisminister Hossein Amirabdollahian väitis laupäeval, et see juhtus enne, kui Venemaa alustas 24. veebruaril sissetungi Ukrainasse.

Seevastu Ukraina, USA, Ühendkuningriik ja Prantsusmaa on Iraani hiljuti Venemaale droonide tarnimises süüdistanud.

Seni tarnitud droonide täpne koguarv pole selge. USA teatas juulis, et usub, et Iraani valitsus valmistub saatma Venemaale sadu droone.