Pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni üheks julgemaks väljakutseks Iraani usujuhtidele kujunenud ligi seitse nädalat kestnud protestid on jätkunud vaatamata jõhkrale mahasurumisele ja üha tõsisematele hoiatustele. Meeleavaldused said alguse Mahsa Amini surmast julma kohtlemise tagajärjel moraalipolitsei poolt nõuetele mittevastanud riietuse tõttu, vahendab Reuters.

Tasnim teatas Teherani ülemkohtunikule viidates, et revolutsioonilises kohtus leiavad aset protsessid umbes tuhande inimese üle, „kes on pannud hiljutiste sündmuste ajal toime sabotaažiakte, sealhulgas rünnanud või muutnud märtriteks korravalvureid ja süüdanud avalikku vara“.

Kohtuprotsessid on määratud sellele nädalale ja need viiakse läbi avalikult, öeldi teates.

Ei ole teada, kas nende tuhande süüdistatava hulgas on ka 315 meeleavaldajat, kellest ametlik uudisteagentuur IRNA teatas laupäeval. Neist vähemalt viiele on esitatud surmanuhtlusega karistatavate kuritegude süüdistused.

Iraani revolutsioonilise kaardiväe ülem Hossein Salami hoiatas laupäeval inimesi, et nad tänavatele ei läheks, kuulutades välja „rahutuste viimase päeva“.

Seni ei ole revolutsioonilist kaardiväge protestide mahasurumiseks veel kasutatud. Sellega on tegutsenud märulipolitsei ja vabatahtlik relvaorganisatsioon Basij.

Aktivistide uudisteagentuur HRANA teatas pühapäeval, et 284 protestijat on hukkunud, sealhulgas 45 alaealist. Hukkunud on ka 36 korravalvurit.

Protestidele on õli tulle valanud mitme teismelise tüdruku väidetav hukkumine protestide käigus.

Eile skandeeris rahvas valitsusvastaseid hüüdlauseid 16-aastase kurdi tüdruku haual. Viimane tapeti julgeolekujõudude poolt Kurdistani provintsi pealinnas Sanandajis, teatas inimõigusteorganisatsioon Hengaw.