Venemaa suursaadiku asetäitja ÜRO juures Dmitri Poljanski kutsus eile pärast ÜRO julgeolekunõukogu suletud uste taga toimunud istungit droonide kasutamise üle Venemaa poolt Guterresit ja tema personali „hoiduma igasugusest ebaseaduslikust juurdlusest“, vahendab Reuters.

„Vastasel juhul peame me ümber hindama oma koostöö nendega, mis on vaevalt kellegi huvides. Me ei taha seda teha, aga ei ole muud võimalust,“ ütles Poljanski.

Julgeolekunõukogu arutas droonide kasutamist Venemaa poolt Ukrainas USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia taotlusel. Viimased väidavad, et droonid on Iraanis toodetud ja Moskva kasutab neid 2015. aasta resolutsiooni vastaselt.

Ukraina kutsus sel nädalal ÜRO eksperte allatulistatud droone uurima.

„Oma poliitika osana oleme me alati valmis uurima igasugust informatsiooni ja analüüsima igasugust informatsiooni, mille liikmesriigid meieni toovad,“ ütles ÜRO esindaja Stéphane Dujarric eile.

Iraan ja Venemaa väidavad mõlemad, et Guterresil ei ole mandaati ekspertide Ukrainasse droone uurima saatmiseks.

Iraani suursaadik ÜRO-s Amir Saeid Iravani teatas eilses kirjas Guterresile, et Ukraina kutsel ÜRO ekspertidele puudub igasugune õiguslik alus, ja ta kutsus Guterresit hoidma ära resolutsiooni ja ÜRO ametnike igasugust „kuritarvitamist“ seoses Ukraina sõjaga.

Jaga
Kommentaarid