Hiina viieaastase poliitilise tsükli tähtsaimal üritusel peaks Xi’le antama Hiina eesotsas kolmas ametiaeg, mis kindlustab tema positsiooni riigi kõige suurema võimuga juhina pärast Mao Zedongi, vahendab Guardian.

Xi ligi kahetunnine kõne kongressi delegaatidele pakkus haruldase, kuigi ähmase pilguheidu tema plaanidele ja lootustele. See viitas sellele, et Hiina liikumissuund Xi valitsemise all, mida iseloomustavad kasvav ühiskondlik kontroll ja rivaalitsemine läänega, ilmselt jätkub.

Xi ütles, et Hiina on viimase viie aastaga suurendanud oma ülemaailmset mõju, ning hoiatas välise sekkumise eest vaidlusse Taiwani üle. Xi ei nimetanud seejuures ühtki riiki.

Xi kiitis otsust suruda maha Hongkongi demokraatialiikumine, kehtestades rahvusliku julgeoleku seadused, mis on igasuguse teisitimõtlemise sisuliselt kriminaliseerinud. Xi sõnul taastas see tegevus korra ja tõi regioonis kaasa pöörde paremuse poole.

„Ajaloo hammasrattad veerevad ühinemise ja suure hiina rahva noorenemise suunas. Täielik ühinemine tuleb realiseerida ja selle saab kahtlemata saavutada,“ ütles Xi Taiwani kohta, kutsudes esile kõige tugevama aplausi kogu kõne jooksul. „Me jätkame püüdlemist rahumeelse ühinemise poole suurima siiruse ja ülima jõupingutusega, aga me ei luba iialgi loobuda jõu kasutamisest ja jätame endale võimaluse tarvitada kõiki vajalikke meetmeid.“

Xi rõhutas, et Taiwani küsimus on hiinlaste asi ja hoiatas korduvalt välise sekkumise eest.

Xi lubas, et kehtima jääb ka nullcovidi poliitika, mis on Hiina maailmast isoleerinud. Xi kaitses seda poliitikat, väites, et see seab inimesed ja nende elud kõigest muust kõrgemale.

Xi ülistas kommunistliku partei saavutusi äärmise vaesuse likvideerimisel, maailma suurimate tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemide käigus hoidmisel, roheenergia valdkonnas, korruptsioonivastases võitluses ja koroonaviiruse vastases võitluses.