FSB teatas, et Motoki „peeti kinni teolt, kui ta sai rahalise tasu eest piiratud levikuga andmeid Venemaa ja ühe Aasia-Vaikse ookeani regiooni riigi koostöö aktuaalsete aspektide ning lääne sanktsioonide poliitika mõju kohta Primorje krai majanduslikule olukorrale“, vahendab Interfax.

„Jaapani poolele avaldati diplomaatilisi kanaleid pidi protesti. Motoki kuulutati diplomaadi staatusega kokkusobimatu tegevusega seoses persona non grata’ks,“ teatas FSB.

Jaapani välisministeerium kutsus Tokyos välja Venemaa suursaadiku Mihhail Galuzini, kellele väljendati protesti, teatab Kyodo. Jaapani välisminister Yoshimasa Hayashi ütles ajakirjanikele, et konsuli kinnipidamine ja ülekuulamine on Viini konsulaarsuhete konventsiooni ning Jaapani ja Venemaa vahelise konsulaarlepingu selge rikkumine.

Hayashi sõnul on Venemaa tegevus täiesti vastuvõetamatu, sest konsul ei teinud midagi ebaseaduslikku ning Vene võimud kohtlesid teda kinnipidamise ajal sunnimeetodeid kasutades, muu hulgas kattes kinni ta silmad ja hoides teda füüsiliselt kinni.

Jaapani välisministeerium nõudis Moskvalt ametlikku vabandust ja kindlustamist, et sellist intsidenti rohkem ei juhtuks, teatas Hayashi, lisades, et valitsus peab võtma Venemaa vastu tarvitusele asjakohased meetmed.