Soome otsustas juba augustis vähendada turismiviisade väljaandmise arvu kümne protsendini varasemast, aga nüüd arutatakse turismiviisade väljaandmise täielikku lõpetamist.

Arutatakse sedagi, kas peaks vähendama ka teiste viisade väljaandmist peale turismiviisade.

„Arutelu käigus vaadatakse nii seda, mida saab teha uute viisade väljaandmisega kui ka olemasolevate viisadega. Nüüd vaatame ka seda, kas piiril saab midagi teha,“ ütles Soome piirivalveameti rahvusvahelise koostöö üksuse ülem, kolonel Matti Pitkäniitty.

Pitkäniitty ütles, et üks variant on tõkestada venelaste tulek piiriseadusega. „See eeldab tõsise ohu olemasolu. See on kindlasti üks variant.“

Soome ametnikud arutavad, kuidas muudab Venemaal väljakuulutatud mobilisatsioon Soome julgeolekuolukorda. Nad peavad mõtlema ka selle üle, kas on mõistlik sulgeda piir niimoodi, et sõjaväeteenistuse eest põgenevad noored mehed ei saaks Venemaalt välja, vaid peaksid Ukrainasse sõtta minema.

Seni on Soome ametnikud lähtunud sellest, et iga turismiviisaga riiki sisenev venemaalane ei ole julgeolekule ohtlik.

Lisaks Venemaa mobilisatsioonile on Soomes põhjust võimalikku muudatust teha poliitilise surve tõttu.

Helsingin Sanomate teatel on venemaalaste Soome tuleku piiramiseks kolm varianti.

Üks võimalus on otsida piiranguid Schengeni reeglite raames.

Teine on eraldi seaduse koostamine. Seda ei saaks aga teha eriti kiiresti.

Esialgsetel andmetel oleks kiireim tee vähendada venemaalaste tulekut piiriseaduse paragrahvi 16 järgi. See ütleb: „Valitsus võib otsustada piiripunkti sulgemise või piiri ületava liikluse piiramise teatud perioodiks või ajutiselt, kui sulgemine või piiramine on vältimatu, et tõrjuda tõsist ohtu avalikule korrale, rahvuslikule julgeolekule või rahva tervisele.“

Sama paragrahvi järgi sulges Soome piirid koroonapandeemia ajal.