„Kes on nüüd teenistusse kutsumisega silmitsi ja ei taha olla sõjakuritegude armee osa, seab end Putini süsteemi vastu. Meie, eurooplased, peaksime Vene režiimivastastele nagu ka süütutele desertööridele nüüd kiiresti asüüli andma,“ ütles FDP aseesimees Johannes Vogel ajakirjale Der Spiegel. „Venelased, kes seisavad õiguse ja rahu poolel, seisavad õigel poolel.“

Vogeli sõnul lööb Putini osaline mobilisatsioon veelgi tugevamini Vene perekondi, mis on nii sõjalise nõrkuse märk kui ka tema inimpõlguse väljendus.

Ka Saksa rohelised nõuavad Venemaa sõjaväeteenistusest kõrvalehoidjate kaitse alla võtmist. „Putin on vene keelt rääkivatele inimestele suurim oht. Me saame [kaitsta] ja peaksime Vene desertööre Putini mobilisatsiooni eest kaitsma ja neile ajutist asüüli andma,“ ütles roheliste välispoliitikale pühenduv esindaja Robin Wagener.

„Kedagi ei tohiks sundida sellest hullumeelsusest osa võtma,“ lisas Wagener, kes on ühtlasi ka Bundestagi Saksa-Ukraina parlamendigrupi liige.

Wagener rõhutas, et Venemaal on endiselt olemas opositsioonilisi hääli, millest räägivad teated väljamüüdud Venemaalt lahkuvatest lendudest. „Me peame pakkuma demokraatlikele opositsionääridele ja ajakirjanikele kaitset ja peavarju ning võimaldama neil siit oma tööd demokraatliku Venemaa heaks edasi teha,“ ütles Wagener.

Jaga
Kommentaarid