BBC teatel on elektrikatkestused mõjutanud umbes üheksat miljonit inimest riigi idapoolsetes piirkondades, sealhulgas Harkivis ja Donetskis. Häired elektrivõrgus algasid pärast seda, kui Ukraina teatas, et on kiire vastupealetungi käigus võitnud idas tagasi üle 3000 ruutkilomeetri.

Harkivi linnapea Ihor Terehov kinnitas, et Venemaa rünnakud tsiviiltaristu vastu jätsid suure osa linnast elektrita ja veeta. Ta nimetas seda alatuks ja küüniliseks kättemaksukatseks Ukraina armee hiljutiste edusammude eest.

BBC korrespondent Orla Guerin teatas Harkivist, et õhtul kuuldi seal midagi, mis kõlas kahe raketilöögi moodi. Linnapea Ihor Terehhov ja piirkonna kuberner kutsusid elanikke rahulikuks jääma, öeldes, et päästeteenistused tegelevad kahjude parandamise ja tulekahjude kustutamisega.

Naaberoblasti, samuti Venemaaga piirneva Sumõ kuberner ütles, et ainuüksi ühes ringkonnas on seal üle 130 asunduse ilma elektrita. Sarnastest probleemidest on teatatud ka Dnipropetrovski ja Poltava aladel.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi süüdistas pärast elektrikatkestuste algust sotsiaalmeedias tehtud trotslikus postituses Venemaad terroriaktide toimepanemises ja tsiviiltaristu sihikule võtmises.

„Külm, nälg, pimedus ja janu pole meie jaoks nii kohutavad ja surmavad kui teie sõprus ja vendlus,“ kirjutas ta Telegrami kanalis.

BBC teatel algas see kõik pärast Ukraina märkimisväärset edasitungi: kinnitamata andmeil on Ukraina väed veidi enam kui kahe ööpäevaga kolmekordistanud oma vabastatud territooriumi.

Kui president Zelenskõi sõnul oli neljapäeva õhtuks venelastelt tagasi võetud 1000 ruutkilomeetrit, siis laupäeva õhtuks juba 2000 ruutkilomeetrit ja pühapäeval 3000 ruutkilomeetrit.

Ajakirjanikel on keelatud pääseda rindejoonele, kuid mitmed sotsiaalmeediavideod näitavad Ukraina vägede viibimist linnades ja külades, mis olid kuni viimase ajani Venemaa käes.

Jaga
Kommentaarid