Rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri (IAEA) missioon jõudis eile pärastlõunal okupeeritud Zaporižžja tuumaelektrijaama territooriumile. 14-liikmelisest meeskonnast jääb kuni laupäevani tuumajaama viis eksperti, ülejäänud, sh Grossi, lahkusid eile õhtul.

Ukraina presidendi nõuniku Mõhhailo Podoljaki sõnul liigub Ukraina sõjavägi edasi kogu rindejoone ulatuses, mitte ainult lõunas.

„Täna ründame Melitopoli ja Harkivi suunal, eriti aktiivne on meie kaitse Donetski-Luhanski suunal. Las nad siis nuputavad, kus 1300-kilomeetrise rindejoone ulatuses kavatseb Ukraina täna vastupealetungi alustada. Korraldame Vene tagalas juba praegu hävitustööd,“ lisas Ukraina presidendi nõunik.

USA mõttekoda sõjauuringute instituut (ISW) kirjutab, et Ukraina pealetung lõunas on mahukas operatsioon, mis võtab aega. Venemaa koondab vägesid Melitopoli ja Donetski linnade kaitseks.

Vene väed jätkavad oma positsioonide ümberkorraldamist kogu Lõuna-Ukrainas, seda ühelt poolt reaktsioonina esmaspäeval alanud Ukraina vastupealetungile Hersonis kui ka valmistudes laiemaks Ukraina vastupealetungiks idas.

Vene väed jätkavad suurte sõjatehnika kolonnide ületoomist Krimmist ja Melitopolist. Venelased jätkavad Melitopoli ümbruse kaitse ettevalmistamist, kuna seal asuvad Venemaa Rostovi oblasti ja Lõuna-Ukraina vahelised maapealsed sideliinid, mis on venelastele elutähtsad.

Ukraina vasturünnak põhjustab tõenäoliselt Venemaa vägede ümberpaigutumist ja prioriteetide muutmist. Ümberpaigutamine viitab, et Vene väejuhatus on mõistnud, et ta ei ole võimeline korraldama korraga rohkem kui ühte pealetungioperatsiooni.

Kui blogi koheselt ei avane, värskenda lehte!

Jaga
Kommentaarid