Rainer Saks ei usu, et Vene julgeolekuteenistuse FSB sõnul Darja Dugina tapmisega seotud inimestel üldse juhtunuga mingit pistmist on. Tänasele uudisele sellest, justkui liikunuks ka teine Dugina mõrvaga seotud inimene läbi Eesti, ei omista ekspert suurt tähendust.

„Ma ei tea, kas nad liikusid läbi Eesti või mitte, minul seda infot ei ole,“ ütles Saks. Ta arvas, et tõenäoliselt valiti välja mingid inimesed, keda mingil põhjusel püütakse selle looga seostada. „Ma arvan, et see kõik ei vasta absoluutselt tegelikkusele,“ ütles ta Kremli poolt nimetatud väidetavate toimepanijate kohta.

Saksa sõnul on Dugini roll Venemaal väga ületähtsustatud. „Täiesti ülepingutatud,“ ütleb ta mitme maineka rahvusvahelise väljaande poolt Dugini iseloomustamiseks kasutatud väljendi „Putini aju“ kohta. „Ta pole kindlasti kõige mõjukam isik, ideoloogilises plaanis ka mitte. Sellist tiitlit ta küll ära teeninud pole.“

Julgeolekuekspert selgitas, et Duginid ei ole olnud mingisugused riigi palgal olevad ametlikud ideoloogid: „Nad on oma nägemust levitavad inimesed ja nende ideede mingeid elemente on kahtlemata inkorporeeritud Venemaa ametlikku narratiivi, mida praegu peetakse Venemaa põhiliseks narratiivis oma olemuse ja riikluse kohta. Aga nad ei ole selle autoreid isegi ja neid ei ole keegi palunud seda tegema.“

Venemaa väitis end teadvat kohe pärast rünnakut, et süüdlased on Ukrainast

FSB väitis hiljuti, et lisaks pärast Dugina surma väidetavalt Eestisse põgenenud Natalja Vovkile on mõrvaga seotud ka 1978. aastal sündinud Ukraina kodanik Bogdan Tsõganenko. „[Ta] saabus Venemaale transiidina läbi Eesti 30. juulil 2022 ja lahkus Venemaa territooriumilt päev enne Dugina ründamist,“ väideti Venemaa võimude poolt väljastatud teates.

Luureteenistuse teatel olevat Tsõganenko andnud Vovkile võltsitud numbrimärgid ja dokumendid Kasahstani kodaniku Julia Zaiko nimele. FSB väitel monteeris ta ka koos Vovkiga Moskva edelaosas renditud garaažis isevalmistatud lõhkekeha.

Jaga
Kommentaarid