BBC teatel taotletakse üha enam kogu euroliitu hõlmavat gaasi hinna ülempiiri ja selle lahtisidumist elektri hinnast. Nimelt on EL-i riigid hädas tohutu energiahinna tõusuga pärast seda, kui peamine gaasitarnija Venemaa tungis veebruaris Ukrainasse.

Ukrainat toetavad lääneriigid üritavad vähendada Venemaalt gaasi ja nafta ostmist. Vastuseks on EL-i eelmisel aastal 40% gaasiga varustanud Venemaa omakorda piiranud tarneid.

Belgia energiaminister Tinne Van der Straeten märkis Twitteris, et gaasi hinnad Euroopas tuleb kiiresti külmutada, lisades, et seos gaasi ja elektri hindade vahel on kunstlik ja vajab reformimist.

„Järgmised viis kuni kümme talve on kohutavad, kui me midagi ei tee,“ ütles ta. „Peame tegutsema Euroopa tasandil ja töötama gaasi hindade külmutamise nimel,“ lisas Van der Straeten.

Elektri hind on Euroopas samuti hüppeliselt tõusnud ja jõudis lõppenud nädalal rekordkõrgusele. Gaas on aga peamine elektritootmise allikas. Näiteks Saksamaal ja Prantsusmaal on eelmise aastaga võrreldes hinnatõus enam kui kümnekordne, märkis uudisteagentuur AFP.

„Peame peatama selle hulluse, mis praegu energiaturgudel toimub,“ ütles ka Austria kantsler Karl Nehammer. Tema sõnul peavad elektri hinnad langema, milleks kutsus ta EL-i üles elektri ja gaasi hinnad lahti siduma.

„Me ei saa lasta [Venemaa presidendil Vladimir] Putinil iga päev Euroopa elektri hinda määrata,“ lisas kantsler Karl Nehammer.