Valitsus võttis tänasel erakorralisel istungil vastu otsuse esitada riigikogu juhatusele taotlus arutada haridus- ja teadusminister Liina Kersnale esitatud umbusalduse avaldamise nõuet riigikogus täiskogu istungil esimesel võimalusel. Nende meelest võinuks see toimuda juba täna.

Valitsuses on teatavasti hetkel vaid üks erakond - Kersna kodupartei Reformierakond. Paralleelselt käivad koalitsiooniläbirääkimised Reformierakonna, Isamaa ja SDE vahel.

Riigikogu juhatus (Jüri Ratas, Hanno Pevkur ja Martin Helme) otsustas vastu kella 15, et täiendav istung Kersna umbusaldamise arutamiseks kutsutakse kokku neljapäeva pärastlõunaks.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Mart Võrklaev torkas vastuseks, et Helme ja Ratas lihtsalt ei julgenud oma eestikeelse hariduse vastast kättemaksuaktsiooni täna korraldada. „Järelikult kukkus umbusaldamine läbi juba enne, kui seda arutama hakatigi, sest Keskil ja EKREl pole inimesi, kes selle poolt täna hääletaks,“ märkis ta.

Umbusaldajad: Kersna võis toime panna kuriteo

Kersna umbusaldamise taga on EKRE ja Keskerakond. „Liina Kersna on riigihangete teostamise nõudeid rikkudes pannud toime võimaliku kuriteo, tekitanud riigile majanduslikku kahju, loonud põhjendamatuid eelistusi ühele konkreetsele ettevõttele, halvendanud ettevõtluskliimat ja Eesti riigi usaldusväärsust,“ pahandavad umbusaldajad.

Rahandusministeerium on algatanud Liina Kersna suhtes väärteomenetluse.

„Kersna eestvedamisel viidi läbi hanked, mis läksid võrreldes kiirtestide turuhinnaga mitu miljonit eurot kallimaks,“ leiavad Keskerakond ja EKRE. Umbusaldusavalduses leidub veel viiteid Kersna puudulikule tegevusele eestikeelse hariduse edendamise ja kõrgkoolide rahastuse osas.

Minister kibeleb selgitusi jagama

Reformierakonna ministrite ehk vähemussvalitsuse tänane seisukoht näitab, et nad on kindlad, et Kersna umbusaldamine läbi ei lähe. Sotsiaalmeedias kirjutas Kersna veidi aja eest, et tema oleks valmis täna kõigil teemadel riigikogu liikmetele selgitusi jagama.


Plaanilisel istungil umbusaldamine niipea päevakorda poleks tõusnud, kuna need mööduvad hetkel peretoetuste eelnõu teise lugemise arutelu taktis. Protsess venib Reformierakonna obstruktsiooni tõttu.