Venemaa on võtnud üheks peamiseks sõjaeesmärgiks kogu Donbassi piirkonna hõivamise Ida-Ukrainas. Vene väed üritavad ümber piirata Sjevjerodonetski linna, reedel langes Lõman ja jätkus Venemaa pealetung Slovjanski ning Kramatorski linnade suunal.

Ukraina väed võivad osuurest idalinnast Sjevjerodonetskist peatselt lahkuda, kuna Vene väed on selle peaaegu ümber piiranud, ütles Luhanski kuberner Serhi Haidai reedel.

"Võimalik, et selleks, et mitte langeda piirderõngasse, peavad nad lahkuma," ütles Haidai.

USA mõttekoda Sõjauuringute Instituut (ISW) peab Venemaa taktikat suunata oma löögirusikas Sjevjerodonetski linnale nii strateegiliselt kui majanduslikult täiesti mõttetuks. ISW aruandes seisab, et kui Venemaa Sjevjerodonetski vallutab, ei anna see talle vähimatki olulist sõjalist ega majanduslikku kasu. Selle asemel takistab Sjevjerodonetski lahing tõenäoliselt Venemaa ulatuslike pealetungioperatsioonide jätkumise, nõrgestab nende vägesid ja annab Ukrainale võimaluse minna vastupealetungile.

"Venemaa sissetungist Ukrainasse, mille eesmärk oli vallutada ja okupeerida kogu riik, on saanud meeleheitlik ja verine pealetung ühe idas asuva linna vallutamiseks, kaitstes samal ajal oma olulisi, kuid piiratud edusamme lõunas ja idas," seisab raportis.

Ukraina on lääneriikidelt pikalt taotlenud kaugmaarakettide saamist, et Venemaa edasitungile vastu seista. Nüüd paistab, et lääneriigid seda ka kaaluvad. The New York Times kirjutas laupäeval, et USA valitsus on anonüümsust soovinud ametnike heaks kiitnud mitme pikamaa stardiraketisüsteemi saatmise Ukrainasse. Relvatarne kuulutatatakse tõenäoliselt välja tuleval nädalal ning saadetavate relvade hulka peaksid kuuluma mobiilsed raketiheitjad, mis suudavad tulistada palju kaugemale kui need, mida Ukraina sõjavägi praegu kasutab.

Ka Ühendkuningriigi peaminister Boris Johnson ütles reedel, et Ukraina vajab pikamaa stardiraketisüsteeme.

"Ma kardan, et Putin jätkab Donbassi piirkonna läbi närimist, mis maksab suuresti nii talle endale kui kogu Vene sõjaväele," ütles Johnson Bloombergile.

Venemaa kasutab Ukraina vastu kõige raskemaid mittetuumarelvi, teatas Ukraina presidendikantselei juhi nõunik Mõhhailo Podoljak neljapäeval.

Podoljak avaldas Twitteris video Vene leegiheitjasüsteemi TOS-1A Solntsepjok tegevusest ja nõudis, et partnerid annaksid Ukrainale mitmelasulisi raketiheitjaid.

Jaga
Kommentaarid