Saksamaa valitsus avaldas pressiteate, milles kirjutatu kohaselt kutsusid Scholz ja Macron Putinit üles pidama läbirääkimisi Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

"Saksamaa kantsler ja Prantsusmaa president nõudsid viivitamatut relvarahu ja Vene vägede väljaviimist. Nad kutsusid Venemaa presidenti üles astuma tõsistele otseläbirääkimistele Ukraina presidendiga ja leidma konfliktile diplomaatiline lahendus," seisis pressiteates.

Ühtlasi olla kutsunud nad Venemaad üles vabastama 2500 Azovstali terasetehast kaitsnud Ukraina sõdurit, keda Venemaa hoiab parasjagu sõjavangis.

Putin jällegi olevat Prantsusmaa ja Saksamaa presidente hoiatanud, et lääneriikide jätkuvad relvatarned Ukrainasse destabiliseerivad sealset olukorda veelgi. Siiski märkis Putin, et Venemaa on valmis Kiieviga dialoogi pidama, vahendab TASS.

Külmutatud läbirääkimised

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles reedel, et läbirääkimised Venemaa ja Ukraina vahel on külmutatud - sama liini jätkati Kremli pressiteenistuse poolt ka täna. Samuti süüdistas Peskov eile Kiievit "vasturääkivates" avaldustes, millest Moskva aru ei saa.

Veel päev varemgi ütles Peskov, et Moskva eeldas, et Kiiev nõustub täitma Venemaa territoriaalsed nõudmised pärast USA endise välisministri Henry Kissingeri märkusi, et Ukrainal tuleks nõustuda Krimmi ja suure osa Donbassi piirkonnast loovutamisega Venemaale.

Möödunud nädalal Reutersile antud intervjuus välistas Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak Venemaa pakutavad relvarahuga nõustumise, kuna Venemaa kasutaks seda oma vägede koondamiseks ja ütles, et Kiiev ei nõustu Venemaale territooriumi loovutamisega.

Jaga
Kommentaarid