Ühtlasi märkisid erakonnad, et matmispaikade puhul tuleb linnavalitsusel leida analoogne lahendus koostöös Kaitseministeeriumi ja Sõjahaudade komisjoniga.

Eelnõu volikogus üle andnud Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal ütles, et Venemaa võimude tegevust ja nende rahastatud mõjutustegevust arvestades tuleb nii Tallinnas kui üle kogu Eesti leida okupatsiooniikoonidele sobiv koht. „Soovitavalt muuseumis, et kurjus oleks varustatud ülevaatega, mida need kipspead ja -plaadid Eesti ja vaba maailma rahvaste jaoks ajaloos õigupoolest tähendasid,“ lausus ta.

„Aeg on selg sirgu lüüa ja näidata, et oleme peremehed omal maal. Punamonumentide koht ei ole avalikus linnaruumis! Eriti kohatud on kommunismiohvrite memoriaali kõrval asuv okupatsiooniarmee Eestit vallutanud üksuste mälestusplaatide rivi,“ ütles Isamaa fraktsiooni esimees Urmas Reinsalu.

„Punamonumendid tähistavad anastamist, mitte võitu, need oleks tulnud juba ammu muuseumisse viia või lammutada. Näiteks Läti ja Poola on ette võtnud viimastegi punamonumentide lammutamise, miks Eestis ei peaks seda sama tegema,“ lisas EKRE fraktsiooni aseesimees Argo Luude.

“Punamonumendid on 20. sajandil Eestit tabanud tragöödia sümbolid ja seetõttu ei ole neil Eesti avalikus ruumis kohta. Õige koht selliste monumentide jaoks on muuseumis teiste igavikku läinud režiimide sümbolite kõrval,” sõnas Eesti 200 fraktsiooni esimees Marek Reinaas.