Komisjoni juht Siret Kotka (Keskerakond) kinnitas Delfile enne istungit, et eesmärk on saata eelnõu esimesele lugemisele. "Keskerakonna seisukohtades muudatusi pole," viitas ta, et soovitakse jätkuvalt, et eelnõud menetletaks kiiresti ja lapsetoetuste tõus oleks selline, nagu möödunud nädalal sai räägitud. EKRE saadik Kert Kingo tõstis Delfi piltnikku märgates mapi näo ette: "Hakkate ahistama jälle?"

Istung kestis ligikaudu kaks tundi. Mis puudutab antud eelnõud, siis see sai rohelise tule ehk juba kuu lõpus arutatakse seda suures saalis esimesel lugemisel. Siret Kotka kinnitas, et seda toetasid ka Reformierakonna saadikud. Peaministripartei kõneisik Kajar Kase lausus, et ei tahetud vastu hääletada, kuna olemuslikult fraktsioon ju toetab lastetoetuste ülevaatamist. Tõsi, mitte selles mahus ja nii kiiresti, kui Keskerakond ja opositsioon on soovinud.

Siret Kotka kinnitas, et otsus eelnõu esimesele lugemisele saata oli konsensuslik. "Muidugi Reformierakonna sees tekkis pärast hääletust küsimus, et kui nad oleks tahtnud teisiti hääletada, siis kuidas oleks see käinud. Pigem olid nad vist ehmunud, et eelnõuga nii kiiresti tahetakse edasi minna,” sõnas Kotka veel.

Kotka hinnangul tuleks nii suure toetusega eelnõu kohe vastu võtta, et lastega perede toetus ei jääks sügisel valimisdebattide tõttu soiku. “See on prioriteetide küsimus,” vastas Kotka küsimusele, mille arvelt suurem lastetoetus tuleks. Ta ei öelnud täpsemalt, kust peaks eelarvet kärpima, et leida raha lastega perede toetuseks.

Kell 13 algas riigikogus ka koalitsiooninõukogu koosolek, kus ühe laua taga teiste seas ka Kaja Kallas ning Jüri Ratas. Kohtumine kestab ilmselt kella 15ni.

Mõlema erakonna poolt on täna tulnud pigem signaale, mis viitavad, et suudetakse küll koos edasi minna. Seda tõestab seegi, et lisaeelarve hääletus plaanitakse siduda valitsuse usaldamisega.

Jaanus Karilaid rõhutas, et nad on ettepanekutele avatud ning nad on arutelule avatud.

Ratase tärmin: tehtud enne jaanipäeva

Peretoetuse eelnõu võeti eelmisel nädalal menetlusse Keskerakonna ja opositsiooniparteide häälte toel. Keskerakonna juhid eesotsas esimehe Jüri Ratasega on öelnud kaljukindlalt, et peretoetuste tõstmisega minnakse edasi, see võetakse enne jaanipäeva vastu.

Ekspress kirjutas eile võimalikest järgnevatest arengutest. Üheks variandiks on, et leitakse mingi kokkulepe ja eelnõu jääb esimese ja teise lugemise vahelisse limbosse, kuhu on jäänud ajaloos suur hulk erinevaid algatusi. Millal peab eelnõu jõudma teisele lugemisele, pole kuskil paika pandud ja nii võib see aegade lõpuni riiulis konutada. See aga eeldab – nagu öeldud – mingit kokkulepet kuskil mujal.