Liimets rõhutas, et Venemaa ei tohi oma ebainimlikku ja julma sõda Ukrainas võita ning selleks peab Euroopa Liit koos partneritega jätkama Venemaa igakülgset isoleerimist. „See puudutab nii uute karmide sanktsioonide kehtestamist Venemaale kui ka otsest poliitilist ja praktilist toetust Ukrainale kaitsealase- ja humanitaarabi kui ka sõjajärgse ülesehitamise näol,“ ütles ta.

Liimetsa sõnul on selge, et Euroopa peab saavutama energiasõltumatuse Venemaast ja kiirendama rohepööret. „Oleme otsustanud Venemaa gaasi ostmise lõpetada. Eesti eesmärk on taastuvenergia osakaalu suurendamine ning selle nimel jätkame aktiivset koostööd Läänemere energiavõrgu arendamisega koos Taaniga,“ ütles Liimets.

Eesti välisminister tänas kolleegi Taani panuse eest Läänemere regiooni julgeoleku tagamisesse ning sõnas, et muutunud julgeolekuolukorras peame Euroopas kohanema uue reaalsusega ning tugevdama NATO kaitse- ja heidutusvõimekust alliansi idatiival. Liimets märkis, et Eesti on otsustanud järgmisel neljal aastal tõsta oma kaitsekulutused keskmiselt 2,5 protsendile SKP-st.

Välisminister Liimets kinnitas, et Läänemere julgeolekut aitab tugevdada ka Soome ja Rootsi liitumine alliansiga. „Üheks oluliseks arutelupunktiks NATO välisministrite kohtumisel täna ja homme Berliinis saab olema kindlasti ka Soome ja Rootsi liitumine,“ ütles minister ja toonitas, et NATO liikmena toetab Eesti kindlameelselt NATO avatud uste poliitikat.

Välisministrite kohtumine toimus Lennart Meri konverentsi raames. Konverentsi veerel kohtub välisminister Eva-Maria Liimets täna ka Ühendkuningriigi asevälisministri James Cleverlyga ja Tšehhi välisministri Jan Lipavskýga.