Ukraina sõjaväeluure juht kindralmajor Kõrõlo Budanov usub, et sõda Venemaaga jõuab pöördepunktini augusti keskel ja on tõenäoliselt lõppenud aasta lõpuks.

Intervjuus Sky Newsile ütles kindralmajor Budanov, et "murdepunkt saabub augusti teisel poolel" ja "enamik aktiivseid lahingutegevusi on lõppenud selle aasta lõpuks".

"Selle tulemusena taastame me Ukraina võimu kõigil oma aladel, mille oleme kaotanud, sealhulgas Donbasis ja Krimmis," ütles ta.

Budanov lisas, et sõja kaotamine toob kaasa riigipöörde Venemaa presidendi Vladimir Putini vastu, mis tema väitel on juba algamas.

Venemaa oligarh: Putin on väga haige

Üks Kremlile lähedalseisev oligarh väitnud märtsi keskel eravestluses USA riskiinvestoriga, et Putinil on verevähk, avaldas täna Suurbritannia meediaväljaanne The Times. Vestluse salvestuse sai enda kätte USA ajakiri New Lines. Oligarhi nime aga väljaanded avaldama ei soostunud.

Oligarh ütles salvestuses, et Putinile tehti vahetult enne käsu andmist Ukraina ründamiseks verevähiga seotud seljaoperatsioon.

Ta kurtis, et riigipea on läinud hulluks ja väitis, et Moskvas valitseb sügav rahulolematus riigi majandusliku seisu üle ning et oligarhid lootvat Putini peatset surma.

"Ta [Putin] hävitas täielikult Venemaa ja Ukraina majanduse ja paljud teised majandused,“ ütles oligarh vestluses.

"Probleem on tema peas. Üks hull mees suudab pöörata maailma tagurpidi."

Ka Ukraina sõjaväeluure juht Kõrõlo Budanov väitis, et president Putin on "väga halvas psühholoogilises ja füüsilises seisundis ning on väga haige".

Putinit on viimastel aastatel ümbritsenud arstide brigaad

Aprilli algul avaldas Venemaa uuriva ajakirjanduse grupp Proyekt, et Venemaa riigipea ümber on viimastel aastatel tekkinud arstidest ekspertgrupp, kes temaga eraresidentsis aega veedab. Putin olla pöördunud ka alternatiivmeditsiini poole, harrastades suplemist mahalõigatud hirvesarvedest eraldatud veres.

Proyekt andmetel alati kõrval arstide brigaad, sealhulgas kilpnäärmevähile spetsialiseerunud onkoloogiakirurg Jevgeni Selivanov. Väidetavalt külastas Selivanov Venemaa liidrit nelja aasta jooksul, kui Putin viibis oma "Putini paleeks" kutsutavas Sotši residentsis, kokku 166 päeva jooksul. Proyekti väitel on Siberi boreaalses metsas seikluspuhkust nautiv musta vöö judokas Putin pöördunud ka alternatiivmeditsiini poole, harrastades mahalõigatud hirvesarvedest eraldatud veres suplemist.

Proyekt paljastas Putini väidetava ravi üksikasjad, uurides avalikult juurdepääsetavaid riigihankedokumente. Need näitavad, millised Moskva presidendikliiniku arstid majutati neljas erinevas hotellis, mida Kremli töötajad kasutasid Putini Botšarov Rutšei residentsi lähedal aastatel 2016–2020, mil riigipea kas ametlikult linna külastas või perioodidel, mil ta avalikkuse vaateväljast kadus.

Proyekt leidis, et arstide meeskond saabus linna alati vahetult enne presidenti, kuid aeg-ajalt suurenes nende arv dramaatiliselt. Kahel sellisel puhul, 2016. ja 2019. aastal, viidati tugevalt sellele, et Putinile on tehtud operatsioon või tõsine protseduur. Esimene oli ajal, mil juhti viis päeva avalikkuse ees ei nähtud. See järgnes püsivatele kuulujuttudele, et Putinil oli ratsutamisõnnetus, mis pani ta lonkama.

Dokumendid näitavad, et 2019. aastaks saatis Putinit Sotši visiididel keskmiselt üheksa arsti. Nelja aasta jooksul oli meeskonnas regulaarselt kolm arsti: kaks kõrva-, nina- ja kurguarsti ning Selivanov.

Sotšis viibis Putini visiitide ajal kõige rohkem aega üks kõrva-, nina- ja kurguarst Aleksei Štšeglov, kes käis aastatel 2016–2019 59 visiidil, kokku 282 päeva jooksul. Teiste meditsiinimeeskonna liikmete hulka kuulusid anestesioloogid, neurokirurg, nakkushaiguste spetsialist ja intensiivraviarst.

Proyekt viitas ühele nimetule "riigipea tuttavale", kes ütles, et president käis ka ravivisiidil Altai piirkonnas, kus teda vannitati mahalõigatud hirvesarvedest nõretatud veres. Riigipeale olla eelnevalt öeldud, et sellel alternatiivraviprotseduuril puudub tõestatud mõju.

Rituaali käigus lõigatakse hirvede sarved maha, et saada verd, mis peaks andma jõudu ja peatama vananemisprotsessi, kui selles vannitada või seda juua.

Jaga
Kommentaarid