„Kui te olete mures Euroopa sõjaperspektiivide pärast, siis meie ei taha seda üldse,” ütles Lavrov täna Omaani pressikonverentsil, vahendab Interfax.

Lavrov juhtis tähelepanu sellele, et „just lääs teatab pidevalt visalt, et selles olukorras tuleb Venemaa purustada”.

„Järeldused tehke ise,” lausus Lavrov.

Lavrov ütles, et ÜRO sekretariaat, sealhulgas peasekretär, lasid käest võimaluse taotleda Ukrainas olukorra poliitilist reguleerimist, kui ignoreerisid seda, et Ukraina ei täitnud Minski kokkuleppeid.

„Kui rääkida laiemast, mitte ainult sügavalt humanitaarsest rollist, mida oleks võinud mängida Ühinenud Rahvaste Organisatsioon, siis mul on tohutult kahju, et selle organisatsiooni sekretariaat, sealhulgas peasekretär, lasi käest võimaluse taotleda poliitilist reguleerimist, kui ei reageerinud pika seitsme aasta jooksul Minski kokkulepped kinnitanud julgeolekunõukogu resolutsiooni 2202 avatud ja avalikule sabotaažile, mida korraldas Kiievi režiim,” lausus Lavrov.

Lavrov ütles, et kui ÜRO sekretariaadi juhtkond oleks „püüdnud õhutada Ukraina võime sellest dokumendist lähtuvaid kohustusi täitma, ei oleks meil praegu neid probleeme, mille Kiievi režiim lõpuks tekitas”.

Lavrov teatas ka, et Venemaa teab, kuidas edasi elada, ega looda enam läänega tehtud kokkulepetele.

„Meil on täielik arusaam, kuidas me peame edasi elama. Peamine järeldus on üldse mitte loota oma plaanides sellele, et lääs on kokkuleppevõimeline,” ütles Lavrov.

Lavrovi sõnul on lääs näidanud, et on „oma hegemoonia kehtestamise jaoks valmis sisuliselt asjadeks, kuritegudeks põhimõtete vastu, millest ise jutlustab – otsesteks vargusteks ja röövideks”, ning rikub eraomandi puutumatuse ja süütuse presumptsiooni põhimõtteid.

„Me oleme oma järeldused juba teinud, loodame iseendale ja oma usaldusväärsetele partneritele, keda on valdav enamus väljaspool niinimetatud endise kuldse miljardi piire,” lisas Lavrov.

Lavrov rääkis ka sellest, et Venemaa energiakandjatel on piisavalt ostjaid ka ilma lääneriikideta.

„Meil on oma energiakandjatele piisavalt ostjaid ja me töötame nendega. Lääs las maksab märksa rohkem, kui ta maksis Vene föderatsioonile, ja las seletab oma elanikkonnale, miks ta peab vaesemaks muutuma,” ütles Lavrov.

Ukrainat süüdistas Lavrov selles, et viimane on blokeerinud oma sadamates kümneid nisulaevu ja keeldub koostööst nende välja laskmiseks humanitaarkoridoride kaudu.

„Kiievi võimud ei lase oma sadamatest välja kümneid laevu, sealhulgas laevu, mis peaksid viima nisu maailma eri sadamatesse. Ja on isegi mineerinud väljapääsud nendest sadamatest, mis muudab nende laevade väljapääsu võimatuks,” ütles Lavrov.

Lavrovi sõnul on Vene pool korduvalt pakkunud humanitaarkoridoride organiseerimist, et laevad saaksid vajalike kaupadega väljuda.

„Aga Ukraina pool ei tee koostööd ja tema lääne peremehed ei reageeri sellele kuidagi,” kurtis Lavrov.

Jaga
Kommentaarid