Juuni algul laekus tervisekaitseinspektsioonile teateid 13 haigestunu kohta. Enamik arstide ja tervisekaitseametnike poolt küsitletud haigestunutest väidab, et nad pole puugilt hammustada saanud, vaid proovisid Tallinnas Kristiine Keskuses mai algul toimunud Turismimessil toorest kitsepiima.

Tervisekaitseinspektsioon koos veterinaar- ja toiduametiga on asunud täpsustama nakatumise asjaolusid. Puukentsefaliidi esimesed nähud ehk palavik koos pea- ja lihasevaluga ilmnevad 1–30 päeva pärast nakatumist.

Vaevused kestavad kuni nädal, mille järel enamik haigestunutest paraneb. Kuid kolmandikul nakatunutest võib viirus tungida ajju ja ajukelmetesse, tekib kõrge palavik, kuklakangestus, oksendamine, uimasus, üldine halb enesetunne.

Kuna nakatumisest on möödunud kuu, siis tõenäoliselt haigestunuid enam ei lisandu. Tervisekaitseinspektsioon soovitab eespool loetletud nähtude ilmnemisel kindlasti pöörduda arsti poole.

Inspektsioon juhib tähelepanu sellele, et kitse, kuid ka lehma toorpiim ja toorpiimast tooted võivad põhjustada haigestumist. Piima tuleb enne tarvitamist kuumutada.

Enamasti levib puukentsefaliit puugihammustuste kaudu, ei haigestu need, kes on eelnevalt vaktsineeritud.