Internetiserveris
ripuvad üleval lavastuslikud fotod, millel üheksa musta riietatud noort kõõluvad kalmistu ristidel ja hauakividel ning hoiavad käes pealuud ja nuga. Mõnel fotol on hauakivilt loetav ka kadunukese nimi. Arvatavalt on fotosessioon tehtud Tartu Raadi kalmistul.

Politsei kaalub väärteomenetluse alustamist avaliku korra rikkumise alusel. „Selline teguviis ei käi kokku üldlevinud arusaamadega,” ütles Delfile Põhja politsei pressiesindaja Madis Tilga.

Surnu au teotamist politsei siiski ei tuvastanud. „Antud juhul on selgelt arusaadav, et fotod on lavastuslikud ning et ei ole dokumenteeritud pidutsemist, huligaanitsemist. Tegevus on ebaeetiline ja taunitav, kuid ei toonud, nii palju kui selgub fotodelt, endaga kaasa mingit materiaalset tagajärge, mida surnu au teotamise paragrahv eeldaks.”

Surnud isiku au teotamine tähendaks karistusõiguse mõistes haua rüüstamist, vargust, haua või mälestusmärgi sodimist, surnu mälestustseremoonia häirimist või takistamist.

Eesti satanistide organisatsiooni, Musta Veenuse Ordu esimese mehe Jasoni sõnul ei saa surnuaial fotolavastusega tegelenud noori kindlasti seostada satanismiga. Temale ei torganud piltidelt silma ühtki selgelt satanismile viitavat sümbolit.

Jason hindab nende käitumise väga ebasatanistlikuks, nimelt ütleb kolmas saatanlik käsk, et olles võõras valduses, avalda sellele austust või ära sinna üldse mine. Jason ütles Delfile, et tema nimetaks kõnealust seltskonda gootideks. „Minu silmis on taoliste piltide puhul väga tähtsaks piiriks anonüümsus. Ka surnul on selleks õigus ja seepärast häirib mind eriliselt hauamärkide “omanike” eksponeerimine. Pole just viisakas sel kombel surnuaias ringi mütata.”