Artišokk

Kiudained — eemaldavad liigset kolesterooli ja aitavad kõhtu täis hoida  (2)
18.august 2014 16:00
Sõnaga „kiudaine“ (ingliskeeles fiber ) ei tähistata mitte ainult taimset kiudu ehk tselluloosi, vaid ka teisi aineid, mis annavad taimedele, nende viljadele ja seemnetele välise kuju, sisemise ülesehituse, jäikuse ning kõvaduse. Suurem osa neist ainetest on keerulise struktuuriga süsivesikud. Osa kiudaineid (taimede koredad ja jämedad osad, juurviljade ja puuviljade, terade ja seemnete kestad, koored) ei lahustu vedelikus, teine osa (asuvad juurviljade, puuviljade pehmes viljalihas) lahustuvad. Kiudainet lagundavad bakterid seedetraktis ainult osaliselt (ca 20%). Tekkinud ainetest omastab organism vitamiine ja mikroelemente (räni) vähesel määral ning lihtsuhkrutest ainult 1% imendub verre. Järelejäänust moodustatakse jämesoole talitluseks vajalikud lenduvad rasvhapped (sh äädikhape) ja gaasid (nt vesinik, metaan).
Parimad looduse annid kergemate terviserikete ja ka tõsisemate haiguste ennetamiseks  (1)
12.august 2014 11:00
Sobivaid ja kättesaadavaid ravimtaimi, puuvilju ning aedvilju võib kasutada toiduna, jookidena (mahlad, kissellid, morsid), toidulisanditena, toitude ja jookide maitsestamiseks, ravimite-preparaatide (teed, tõmmised, õlid, meesegud, pastad, võid lisanditega) valmistamiseks, vahendab terviseportaal remedyway.ee.
Kas soovite maapirnikrõpsu?  (7)
31.juuli 2014 08:09
Uku Uibopuu ja Andeia Kaseorg kavatsevad oma kodus Tõlliste külas asutada väikeettevõtte, kus valmistavad enda aiamaal kasvatatud maapirnist krõpse, jahu, mahlu.
Mis juhtub siis, kui organismi sisekeskkond muutub liiga happeliseks?  (17)
28.mai 2014 23:00
Biokeemiliste protsesside normaalseks kulgemiseks organismis peab vere ja kehavedelike happeline seisund olema stabiilne. Kui pH väärtus on normaalse tasakaalu väärtusest suurem või väiksem, võivad hakata arenema haigused.
Asi algab mullast
27.aprill 2014 09:00
Hea köögiviljasaagi aluseks on õige muld, millel sobiv happesus ja lõimis.
"Roheline" kaltsium  (5)
28.veebruar 2014 11:41
Kaltsium on luude ja hammaste terviseks ning normaalseks arenguks äärmiselt vajalik.Paljud inimesed ei talu kaltsiumi esimest pähetulevat allikat - piimatooteid, kuid kaltsiumit saab ka taimedest.
Reisikiri Sitsiiliast: ringiga podiseva Etna vulkaani otsa
22.jaanuar 2014 01:04
Seiklusjutt Harju Matkaklubi jalgratastel matkatiirust ümber Sitsiilia räägib ka kõrvalepõikest Euroopa kõrgeima tegevvulkaani Etna tippu, mis suvel vaid visises ja podises, kuid sügisel juba purskas.
Parimad taimsed rauaallikad ja mõned mõtted rauast  (14)
29.detsember 2013 22:30
Blogis “Toitumistarkus” ilmunud Liis Orava artiklis “Mõned mõtted rauast” on avaldatud hea ülevaatliku tabelina parimate taimsete rauaallikate nimekiri ja lisatud häid nõuandeid, millega tervislikul toitumisel arvestada. Muu hulgas juhitakse tähelepanu ka sellele, et vabamüügis olevaid kahevalentseid raualisandeid tuleks võimalusel vältida, kuna seoses vähese imendumisega tekitavad need sooletraktis reeglina suuri probleeme.
Ole terve — enneta raskeid haigusi looduslike vahenditega!  (7)
16.august 2013 13:05
Tihti on terviserikkeid lihtsam ära hoida, kui ravida. Remedyway.ee kirjutab, milliste ravimtaimede, puuviljade ja aiasaadustega on võimalik oma tervist turgutada ja haigusi eemal hoida, vahendab alkeemia.ee.
Citra – Abruzzo veinide suursugune esindaja
12.juuli 2013 16:11
Kuigi Abruzzo regioon asub Rooma linnale väga lähedal, on erinevus nende kahe vahel kontrastne. Abruzzo maakond on tõeline looduse mänguväljak oma imeilusate mägikülakeste ja kaunite liivarandadega, vastandudes oma lihtsa võluga ladina tsivilisatsiooni nurgakiviks olevale Rooma suurlinnale, mis esindab ülepaisutatud glitzi ja glamuuri. Abruzzo kuulsaim piirkond on Apenniinide mäejalamil asuv hiiglaslik Abruzzo Looduspark, kust avaneb külastajatele hingemattev panoraamiline vaatepilt. Tihedad mäestikumetsad pakuvad kaitset Euroopas haruldasteks muutunud metsloomadele nagu hunt ja karu. Abruzzo oli pikka aega kauge ja läbimatu Itaalia ääreala, kuid on viimasel ajal muutunud populaarseks turismikohaks tänu väljaehitatud kiirteedele, mis ühendavad seda Rooma ja teiste Itaalia piirkondadega. Siia tullakse avastama rikkumata loodust, maalähedasi kõrtse, kauneid Aadria mere liivarandu, kuurorte ning rikkalikku kohalikku kööki. Kindlasti on Abruzzo piirkonna köök üks kuulsamaid Itaalias ning siit on pärit mitmed Itaalia meisterkokad.
Ringmäng köögiviljaaias ehk viljavaheldus
03.juuli 2013 15:11
Koduaia peenramaa on enamasti väike ja iga aiaviljagi kasvab seal vähe. Kuidas pidada kinni viljavaheldusest?
Praegu lähevad turul kõige paremini kurk, paprika ja kõrvitsalised  (3)
07.juuni 2013 11:50
Turumüüjate hinnangul on taimede müük jäänud aasta-aastalt üha nigelamaks, kapsataimi ei taheta enam üldse.
Köögiviljade TOP 10: efektiivseimad mürkide väljutajad  (50)
20.märts 2013 22:30
Need tublid köögiviljad aitavad su keha mürkidest kiiresti vabastada ja aitavad liigsetest kilodest vabaneda. Kui soovid enne rannahooaja algust veel numbri võrra väiksemaks saada, siis tarbi neid hoolega!
Ka organism vajab pesupäevi
27.jaanuar 2013 13:30
Oleme juba harjunud sellega, et vähemalt kord nädalas peseme oma ihu seebi, vee ja nuustikuga. Tublimad muidugi harivad ihu iga päev. Üsna võõras on aga teadmine, et ka meie sisemus vajaks korralikku pesupäeva.
Värske artišokk rõõmustab gurmaane  (3)
15.juuli 2012 09:20
Hästivarustatud poodide lettidelt võib juba leida kopsakaid, veel puhkemata õisikuid, mille all ilutseb lakooniliselt nimetus "artišokk" ning arvestatava näiduga hinnasilt.
Õhtusöök pilvedes  (6)
29.juuni 2012 18:00
Võimalus tõusta korraks taevasse ja saada osa meelikõditavast kulinaarsest elamusest pilvede all avaneb järgmisel nädalal Vabaduse väljakul. Sinna on selleks juba paigaldatud 200tonnine eri­kraana, mis tõstab taevalikku söömaaega nautima tulnud seltskonna 50 meetri kõrgusele Tallinna vanalinna kohale. Tegu on eksklusiivse atraktsiooniga Dinner In The Sky, mida on seni korraldatud 30 suurlinnas üle maailma.
Retseptid: Loe, milliseid hõrgutisi pakkus Margret õhtusöögiks  (29)
05.jaanuar 2012 19:58
Täna esitles saates "Õhtusöök viiele" oma söögitegemise oskusi ning lemmikroogi preili Margret Järv. Tähelepanu ning mõningate lisanditega järgi tegemist väärib kindlasti tema poolt väheke jahedas õhkkonnas pakutud peedipüreesupp sinihallitusjuustu ja basiilikuga. Ei maksa palju ning mõne toekama võileiva kõrval moodustaks korraliku lõunasöögi!
Töötu saare naise hobi ajas Eesti esigurmaani elevile  (24)
04.november 2011 06:27
Tallinnas tegutsevate eliitrestoranide Gloria ja Egoist omanik ning Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanov on huvitatud koostööst Valjalas hobi korras sadu eksootilisi puu- ja köögivilju kasvatava Heli Kuusega.
Vesilahustuvad B-rühma vitamiinid  (2)
21.august 2011 09:00
B-rühma vitamiinid on vesilahustuvad vitamiinid, millel on tähtis roll raku ainevahetuses. Varem arvati, et tegu on ühe vitamiiniga ja see nimetati B-vitamiiniks. Selgunud on aga, et tegu on erinevate ainetega, mis esinevad samades toitudes.
Vesilahustuvad vitamiinid
21.august 2011 08:58
Vesilahustuvate vitamiinide rühma kuuluvad B-vitamiinide kõrval veel foolhape, C-vitamiin, N-vitamiin jm. Millistes toiduainetes neid leidub ja milleks meie organism neid vajab?
Aialeht.ee kevadmängu võitja on selgunud
14.aprill 2011 16:46
Aialeht.ee suures kevadmängus osales kokku 604 inimest, kõikidele küsimustele vastas õigesti neist 33.
Eesti toidu ja Belgia õlle kevadine kohting Euroopa südames  (1)
08.aprill 2011 07:30
Nende kahe armulugu sai alguse sombuses novembris, kui 24 restoranis ja pubis üle Eesti toimus sealihale pühendatud kuu, mille raames valmistatud road sobitati erinevate õlledega. Juba tookord sai kokku lepitud vastukülaskäik Belgiasse, et sealne õlu saaks Eesti toitu ka kodumaal tutvustada.
Pidulikuks aastalõpu söömaajaks
31.detsember 2010 04:14
Ära unusta artišokki külma eest kaitsta
21.september 2010 11:43
Lõunamaise päritoluga ja väga dekoratiivne delikatessköögivili artišokk on külmaõrn. Taimed taluvad vaid -2...-3º C öökülmi, meie karmi talve üleelamiseks aga vajab talvekatet.
Katse: kuidas kasvatada artišokki
06.aprill 2010 16:11
Artišokk on mitmeaastane dekoratiivne köögivili, mille soomustega õisik meenutab maitselt pähklit ja sellerit. Aialeht.ee katsetab, kuidas selle huvitava taime kasvatamine meie kliimas õnnestub.
Talvekatet vajavad köögiviljad ja maitsetaimed
09.oktoober 2009 09:24
Millised püsikköögiviljad ja -maitsetaimed on meie kliimas talveõrnad ning vajavad talvekatet?
Artišokk - pealt nagu plastmass, seest mõnusalt hõrk  (1)
02.september 2009 09:22
Korvõieliste sugukonda kuuluv artišokk ( Cynara scolymus ) on mitmeaastane külmaõrn ilu- ja delikatess-köögiviljataim. Väljanägemiselt meenutab artišokk aga kõike muud kui söödavat taime.
Madis Jürgen disainis presidendile peenramaa  (5)
04.aprill 2009 09:06
Kui aeg on raske ja elu vilets, oleks kaval lillepeenrad tilli, salati ja kapsastega osavalt kokku sobitada.
Eesti asi: Kuidas võiks näha välja presidendi kapsamaa?
03.aprill 2009 00:00
Kui aeg on raske ja elu vilets, oleks kaval lillepeenrad tilli, salati ja kapsastega osavalt kokku sobitada.