Eesti 200 ei ole tahtnud ideoloogiliselt end väga selgelt määratleda. Äkki lähete tülli, kui üks toetab üht ja teine teist lahendust?

Mis oli teie maailmavaade, kui seisite Balti ketis? Kas olite juba sotsiaaldemokraatlike kalduvustega või liberaal? See on naljakas küsimus. Kui meil on 1,3 miljonit inimest ja fundamentaalsed probleemid, et haridus ja sotsiaalteenused ei tohiks sõltuda postiindeksist. Kui põhiseadusest tuleneb riigi kohustus tagada järelvalve hariduse kvaliteedi üle, siis nii on. Haridusküsimustes oleme ilmselt kusagil tsentris või kui soovite, siis võibolla isegi natuke vasakul, aga majanduspoliitikas liberaalsed. Reformidest rääkides, üks samanimeline erakond, mõtleme, kui palju sinna kümne aasta peale mahtus reforme? Maailmavaadet tuleb määrata tegude järgi. Millise sildi erakonnad endale maailmavaateliselt külge värvivad ja kuidas nad reaalses elus käituvad, kuni selleni, et liberaalse maailmavaatega erakond ostab riigile raudtee tagasi, siis vastus on, et ei, meie seltskonnas maailmavaate küsimus ei tekita pingeid. Olulised on mingid põhiväärtused, ettevõtluses liberaalsed väärtused või et me ei kõõlu õhtuti inimeste magamistoa akende taga, et kiriku koht ei ole su elutoas või magamistoas. Majandusest rääkides on lisaks liberaalsele ka rahvuslik vaade. Me ei ole põhimõtteliselt nõus sellega, et igal aastal veame sadades miljonites pensioniraha riigist välja, soojendame sellega teiste riikide majandusi ja kui asjad läheb halvaks, oleme ise käpuli. Oleme majanduspatrioodid.

Kas Eesti majanduses on puudus kapitalist, mida investeerida, et pensionifondide raha tuleb riigi sunniga Eestis hoida?

Kui 2008-2009 oli majanduskriis, siis selle tunnuseks on, et väliskapital tõmbab end väikestest majandustest kiiresti välja. Siis üks riik, mis eristus positiivselt, oli Poola, kellel oli põhimõtteline suund rahvusliku kapitali tekitamisele ja kes nii agressiivselt oma pensioniraha välja ei investeerinud. Me ei räägi sellest, et sunniviisiliselt peab pensioniraha siia jätma. Vaatame proportsioone. Kui täna läheb enamik välja, siis kui isegi pool jääb siia, siis sellega oleks võimalik võimendada oma ettevõtteid.

Kui pensionfondide juhtide meelest kasvab raha paremini välismaal, siis kui õige on, et riik ütleb, et ei, kõige parem on investeering Eestisse?

Investeeringud peavad olema tulutoovad, tänane pensionifondide ideoloogia põhineb vanadel mõttemallidel. Oleme seda ideed käinud rääkimas ka erinevate erakondadega, kes on sellise mõtlemise arhitektid. On kummaline arusaam, et paneme välisriikide majandusse selle raha, et kui meie või Euroopa majandusel läheb halvasti, siis pensionärid on justkui turvatud. Näidake mulle riiki, kelle pensionäridel läheb hästi, kui koduriigi majandusel läheb halvasti. See on ju absurd.