Pärast lõplikku kriisikohtumist eile, pärast seda, kui CSU esimees ja Saksamaa siseminister Horst Seehofer lubas pühapäeva õhtul tagasi astuda, saavutasid Seehofer ja Merkel läbimurde, vahendab Deutsche Welle.

Merkel ütles, et Saksamaa loob riiklikud „transiidikeskused”, et „korraldada ja juhtida sekundaarset rännet” - migrantide liikumist Euroopa Liidu sees. Kantsleri sõnul tasakaalustab kokkulepe riigi ja rahvusvahelist lähenemist küsimusele, kuidas rännet kontrollida.

„Partnerluse vaim Euroopa Liidus on sellisena säilitatud ja samal ajal on see tähtis samm sekundaarse rände korraldamiseks ja kontrollimiseks,” ütles Merkel ajakirjanikele. „Me oleme leidnud hea kompromissi pärast karme läbirääkimisi ja keerulisi päevi.”

Seehofer, kes kinnitas, et jääb siseministriks, ütles, et on selge kokkuleppega väga rahul. Ta lisas, et transiidikeskused aitavad kaasa varjupaigaotsuste kiirendamisele ning negatiivsete juhtumite puhul kiirendavad väljasaatmisi.

CDU ja CSU peasekretärid ütlesid, et kokkulepe vähendab rännet Saksamaale ja võimaldab riigil kiiresti tõrjuda inimesi, kellel ei ole võimalust Saksamaal varjupaika saada.

Kokkulepe näib olevat maha matnud küsimuse, kas Saksamaal on õigus saata sisserändajaid piirilt tagasi, mis oli peamine erimeelsus, mis ähvardas aastakümnete vanuse CDU/CSU parlamendifraktsiooni lõhki ajada.

Seehofer on olnud Merkeli sisserändajate avasüli vastuvõtmise poliitika suhtes kriitiline juba alates 2015. aasta lõpust, kui Merkel otsustas inimesi Saksamaa piiridelt mitte tagasi saata.

Vastasseis muutus teravaks, kui Seehofer sai selle aasta märtsis siseministriks, säilitades CSU esimehe koha. Olukorda teravdas veelgi see, et Baieris toimuvad oktoobris liidumaa parlamendi valimised. Et säilitada absoluutset enamust, tahab CSU demonstreerida oma karmi liini sisserändajate suhtes, et tõrjuda parempopulistliku Alternatiiv Saksamaale (AfD) konkurentsi.

Seehoferil oli siseministriks saades sisserändealane plaan, mille 63 punktist üks oli teistes Euroopa Liidu riikides registreeritud sisserändajate piirilt tagasi saatmine. Merkel tahtis selle punkti ära muuta.

Seehofer ei nõustunud mingite parandustega oma plaanis ja lükkas korduvalt selle esitlemist edasi. Selle asemel ähvardas ta kasutada oma õigust siseministrina kehtestada piirikontroll, tekitades valitsuskoalitsioonis kriisi.

Valitsuskoalitsioonis on aga ka kolmas liige, sotsiaaldemokraatlik partei (SPD). Eile, kui Merkel kohtus Seehoferiga, ütles SPD juht Andrea Nahles, et SPD juhindub ainult koalitsioonileppest CDU/CSU-ga, mitte Seehoferi plaanist.

Merkel ja Seehofer arutasid eile oma kokkulepet SPD-ga koalitsiooninõukogu kohtumisel. Läbirääkimised katkesid öösel ja Nahles ütles, et paljusid küsimusi tuleb veel täpsustada, enne kui SPD kokkuleppe heaks kiidab.