1. augustil 2000 moodustati riigi rakenduskõrgkool Tartu Kõrgem Kunstikool ja soov avada kõrgkool Pallase nimega ajaloolise järjepidevuse alusel oli olemas juba tookord, kuid kõrgkooli asutamise perioodil lükkus edasi diskussioon huvi­gruppi­de­ga.

“Tänane Tartu Kõrgem Kunstikool on ennast kõrgkoolina nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt tõestanud, on valmis taas kandma Eesti professionaalset kunstiharidust sümboliseerivat nime ja pakub sellele uut ning nüüdisaegset sisu,” kirjutab kõrgkooli rektor Valeri Nuust pöördumises.

“Kõrgkooli missioon on professionaalse kunstihariduse kaudu arendada ühiskonnas loovust, nagu oli Kunstiühingu Pallas 1919. aastal loodud kooli eesmärk. Tartu Kõrgemal Kunstikoolil on kohustus mitte lasta Pallasel muutuda pelgalt ajalooliseks nähtuseks, vaid hoida seda nime ning sellega seonduvat elavana,” lisas Nuust.

26. jaanuaril 2016 otsustas kõrgkooli nõukogu algatada kõrgkooli nime muutmise ja taotleda Pallase nime. 18. veebruaril 2016 kiitis kõrgkooli nõunike kogu selle ettepaneku ka heaks.

Tänavu 9. veebruaril Tartu Kõrgema Kunstikooli korraldatud kunstihariduse konverentsil “Pallas 99” toetasid kõrgkooli nimevahetuse ideed ka valdkonna oluliste institutsioonide esindajad ning 22. veebruaril otsustas kõrgkooli nõukogu taotleda nime muutmist.