Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ja Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate seltsi (EAÜS) eestvedamisel toimus täna koolides üle Eesti rännak aastasse 1918. Projekt, mis kandis nime "Ajarännak 1918" keskendus 1918. aasta 24. veebruarile.

Tallinna Reaalkoolis algas rännak juba varahommikul. Kooli kodulehel seisis meelespea, et tütarlapsed võiksid pidupäeval selga panna pikad seelikud ja pähe punuda patsid, poisslastele soovitati viigipükse ja pintsakuid. Kaasa paluti võtta vihik ja sulepea ning viis senti ajalehe eriväljaande tarbeks. Nimelt andis Reaalkool täna välja Reaali Päevalehe, kus olid kirjas meenutused aastast 1918.

Kohal käinud ja melust osa saanud Delfi piltniku sõnul oli kogu koolipere pingutanud - pea kõikide riietus vastas ajastule ning kooli interjöör nägi välja nagu vanas pildialbumis.

Kell 14 kanti reaalkooli esisel ette "Manifest kõigile Eestimaa rahvastele":

Lisaks taaslavastati klassipildid, kus taustaks projektoriga seinale kujutatud maaling Peeter I. Nimelt loodi Tallinna Peetri Reaalkool (praegune Tallinna Reaalkool) 1881. aastal just Vene valitseja Peeter I mälestuseks:

Rännaku raames kandsid nii õpilased kui ka õpetajad 20. sajandi algusest pärinevat rõivastust ning koolitunnidki olid üles ehitatud nii nagu aastal 1918. "Õpilastele annab ajarännaku kogemus võimaluse võtta roll ja seisukoht, tunnetada sajanditagust aega, ideede paljusust ning mõista, et iseseisvus ei ole iseenesestmõistetav, vaid midagi, mida tuleb hoida ja väärtustada," ütles EAÜSi juhatuse liige Pille Rohtla.

"Ajarännak 1918" on osa rahvusvahelisest projektist "Heritage Bridge", mille raames Soome, Eesti, Läti ja Leedu muuseumid ning koolid tähistavad ajarännakutega oma kodumaa 100. sünnipäeva. Kõige laiahaardelisem neist on Eesti ajarännak, kus osaleb kokku umbes 50 eesti kooli ning mitmed kohalikud muuseumid ja raamatukogud.

Üle Eesti osales ürituses umbes 50 erinevat kooli ja 6000 õpilast.