Lotomäng Eesti kohtutes: kui palju maksab inimelu? Null eurot või mitu miljonit?

● Harju Maakohus otsustab, kas suurhaigla peab maksma meditsiiniõe ränga vea tõttu surnud patsiendi lastele 60 000 eurot.

● Detsembris tuleb arutusele liiklusõnnetuses vigastada saanud mehe 350 000 euro suurune nõue.

● Liikluskindlustuse Fond on tasunud miljonitesse ulatunud arveid.

Põhja-Eesti Regionaalhaiglas suri tänavu veebruaris tehtud vale vere ülekande tõttu 64aastane naine. Tema lapsed soovivad, et meditsiiniõde või regionaalhaigla maksaks neile 60 000 eurot kahjutasu.

„Jutt rahast ongi selle protsessi uba,“ väidab vandeadvokaat Alla Jakobson, kes kaitseb surma vea teinud medõde.

Nõude suuruse üle võib lõputult vaielda. Siin pole õiget ega valet vastust, sest mittevaraline kahju ei ole mõõdetav. Võidu ja suure hüvitise saamine meenutab  sageli lotomängu.

Näiteks Viljandi koolitulistamises teatavad tapetud õpetaja lesk ja tütar, et mõrtsukalt neile välja mõistetud 5000 eurot on liiga vähe. Nad tahavad saada kaks korda rohkem. Mispeale kuulutab ringkonnakohus, et „on raske, kui mitte võimatu öelda, et just 10 000 eurot oleks piisav hüvitis kannatanutele isikliku õiguse rikkumisega tekitatud ülekohtu eest, mitte aga 5000 eurot“.

Endine justiitsminister Hanno Pevkur ütleb, et „kehtiv seadus ei takista kohtul määrata suuri hüvitisi. Küsimus on pigem kohtu julguses.“

Vandeadvokaat Carri Ginter (Sorainen) märgib, et „tore oleks, kui hüvitiste suuruse osas oleks mingi üksmeel ja praktika ühtlasem.“

Tihti on hüvitiste puhul tegemist erakordselt küüniliste vaidlustega. Esindatud on nii ihnus kui ahnus. Jääb mulje, et juristidel tuksub oma tööd tehes rinnus rauast süda, niivõrd kalk on nende suhtumine. Kuid teisalt polegi õigus ja õiglus üks ja seesama asi.

Suurimad Eesti kohtutes väljamõistetud moraalse kahju hüvitised, kokku 177 800 eurot, on pärit kurbloost, kus pisikest Hyundaid roolinud Igor Kozlov teeb Sillamäe kandis avarii. Kolm inimest saab surma ja üks eluohtliku tervisekahjustuse.

Ühele kannatanule mõistab kohus välja 50 000 eurot, sest ta jäi avarii tõttu töövõimetuks ega saa liikuda. Teise hagi puhul (255 600 eurot) hindab kohus, küsitud summat üleliia suureks. Kuna aga Kozlov on vabatahtlikult valmis tasuma poole, mõistabki kohus välja 127 800 eurot.