Kataloonia president Carles Puigdemont avaldas ööl vastu tänast iseseisvust tänavatele toetama tulnute ees lootust, et Kataloonia astub õige pea oma esimese sammu iseseisva riigina, vahendab uudistekanal BBC.

„Mu sõbrad, et võit oleks kindel, riietugem pühapäeval referendumi rõivasse ja lahkugem kodudest valmidusega tegema ajalugu,“ ütles ta suurkogunemisel Barcelona Font màgica de Montjuïc lähedal.

7,5 miljoni elanikuga jõukal kirderegioonil on oma keel, kultuur ja omajagu autonoomiat, kuid Hispaania põhiseaduse kohaselt ei tunnustata seda eraldiseisva rahvana.

Hispaania keskvõim on lasknud käiku jõuvõtted, et takistada katalaanidel hääletust korraldada, olles vahistanud hulga kohalikke ametnikke, kuulutades rahvahääletuse ülemkohtu kaudu põhiseadusega vastuolus olevaks, karmistades kontrolli regiooni rahaasjade üle, tuues piirkonda juurde politseinikke ja konfiskeerides rohkem kui 10 miljonit hääletussedelit.

Ühtlasi on hispaanlased keelanud avalike asutuste kasutamise hääletusjaoskondadena ja andnud n-ö föderaalpolitseile loa need võimalusel laiali lüüa.

Internetihiid Google pidi Hispaania kohtu nõudel kustutama oma veebipoest katalaanide rakenduse, mis juhatas inimesi lähimate valimisjaoskondadeni. Neil, kes jõudsid selle aga eelnevalt alla laadida, on võimalik seda jätkuvalt kasutada.

Katalaanide juhid on survest hoolimata lubanud referendumi homme, 1. oktoobril läbi viia.

Märgilisel rahvahääletusel küsitakse kõigilt Kataloonias elavatelt Hispaania kodanikelt, kas nad tahavad, et Katalooniast saaks iseseisev vabariik. Kataloonia president Carles Puigdemont on lubanud jah-i korral kuulutada iseseisvuse välja 48 tunni jooksul pärast tulemuste selgumist.