Välisminister Mikser väljendas kohtumisel muret demokraatia ja inimõiguste olukorra pärast Türgis ning rõhutas sealjuures konstruktiivse mõttevahetuse jätkamise vajalikkust Türgiga. „Türgi on Eestile ja Euroopa Liidule oluline partner, mistõttu jälgime tähelepanelikult Türgis toimuvat. Türgis toimunud referendumi tasavägine tulemus näitab Türgi ühiskonna lõhestatust. Oluline on taastada üksteist austav dialoog ja arvestada eri ühiskonnagruppide arvamusega,“ sõnas Mikser.

Üleilmastumisest rääkides rõhutas Mikser, et tuleb ühiselt välja töötada seda protsessi arvestavad reeglid. „Euroopa Liit peab olema aktiivne ning rahvusvahelise õiguskorra väljatöötamises aktiivselt kaasa lööma,“ märkis Mikser. „Sealjuures ei tohi me kaugeneda Euroopa Liidu põhiväärtustest,“ lisas ta.

Lisaks arutati kohtumisel ka Euroopa Liidu kandidaatriikide Albaania, Makedoonia, Montenegro, Serbia ning Türgiga Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika strateegiat. Välisminister Sven Mikseri sõnul aitab strateegia määratleda ühistegevusi probleemide lahendamiseks Euroopa lähinaabruses ja kaugemal. Hiljutisest intsidendist Makedoonia parlamendis rääkides rõhutasid ministrid, et selline vägivald on lubamatu ning tuleb austada põhiseaduslikku korda.