Olen ise pikemat aega Soomes tööl olnud. Hiljuti jäin pensionile ja tean, kuidas Eesti firmad seal tööd teevad ning kuidas töölistele palka makstakse. Õnneks ma töötasin üksi soomlastega ja olin nendega võrdse palga peal.

Tean ja nägin, kuidas Eestist firmad vaheltusega tegelevad ,sest puutusin kokku nende eesti poistega, kes olid ümbrikupalga töölised.

Lühidalt öeldes need vahendusfirmad töötavad 3-5 aastat ja siis korraldatakse nii, et on firma aetakse pankrotti, peavad aasta pausi või vähem, ja siis uuesti tööturule uue nimega.

Sellise skeemiga löövad raha kümmneid tuhandeid eurosid kõrvale. Eks on paljud Soome firmad ka sellega ka kaasa läinud. Olen näinud ühte maksulehte Soomes, kus ühe Eesti töölise pealt 7 kuuga oli temalt võetud 15 tuhat eurot, igasugused üüri- ja tööriistade maksud ja selle noormehe palk kuus oli 700-800 sada eurot.

Soomes on maksud makstud kahe nädala palk, aga teine pool kaks nädalat läheb vahendajale ja kui arvestada, et 8-10 meest firmas tööl, siis kenakese sendi korjab kuus, eks seal mingi osa ka Soome tööandajale.

Hea Rahva hääle lugeja! Kui ka sinul on Soomes töötamise ja maksude-palkade kohta sõna sekka öelda või oma kogemusi jagada, kirjuta aadressil rahvahaal@delfi.ee või kommentaariumis!