Cameron pidas kõne rahvusliku julgeoleku teemadel ajal, kui kampaanias enne 23. juunil Suurbritannias toimuvat referendumit Euroopa Liidu liikmeks jäämise üle algavad viimased nädalad, vahendab Associated Press.

Cameron ütles, et oleks liiga läbinägematu oletada, et „rahu ja stabiilsus meie kontinendil on kindlustatud ilma igasuguse kahtluse varjuta“. Cameroni sõnul on Euroopa Liit aidanud lepitada riike, mis on olnud aastakümneid teineteise kõri kallal.

„Suurbritannial on fundamentaalne rahvuslik huvi säilitada Euroopas ühine eesmärk vältida tulevast konflikti Euroopa riikide vahel,“ ütles Cameron. „Ja see nõuab Briti juhtimist ning et Suurbritannia jääks liikmeks.“

Cameron väitis, et isolatsionism ei ole kunagi Suurbritanniat hästi teeninud. Alati, kui ta on Euroopale selja pööranud, on seda varem või hiljem kahetseda tulnud.

See, kas Euroopa Liidust lahkumine suurendaks või vähendaks Suurbritannia julgeolekut, on enne referendumit üks peamisi lahinguvälju. Ühendkuningriigi kaks endist luureülemat ütlesid pühapäeval avaldatud intervjuus, et Euroopa Liit annab Suurbritanniale terrorismivastaste luureandmete kogumisel eelise ja toetab kontinendil rahu.

Cameron ütles, et kuna on käimas võitlus Islamiriigi vastu ja enesekindel Venemaa pingutab oma muskleid, on aeg olla tugev arvult.

Euroopa Liidu vastane kampaaniaorganisatsioon Vote Leave nimetas Cameroni väiteid ajalooliselt kirjaoskamatuteks ning väitis, et NATO annab Euroopa rahule ja julgeolekule palju rohkem kui Euroopa Liit.