Polli aianduse instituudi vanemteaduri Kalju Kase sõnul on määruse niisugune sõnastus arusaamatu ning vastuolus seniste arusaamadega, kirjutab Postimees.

“Eesti keeles on puuviljad ikka puu otsas kasvavad viljad,” ütles Kask. “Ka kaubandusstatistikas on puuviljad, köögiviljad ja melonid eraldi. Maasikaga on segadusi — vahel on ta mari või köögivili.”

Keeleinspektsiooni peadirektori Ilmar Tomuski sõnul on määruse selline tekst kummaline, sest porgandit ja teisi köögivilju ei saa isegi parima tahtmise juures puuviljadeks nimetada.

Tomusk märkis, et sõnastus tuleneb ilmselt Euroopa Liidu (EL) nõuetest, mida peab ka Eesti üle võtma. “Võimalik, et kuskil ELi riigis on kombeks pidada melonit või kurki puuviljaks, aga Eestis see nii kombeks ei ole,” kinnitas Tomusk.

Määruse eelnõule allkirja andnud põllumajandusminister Tiit Tammsaarele tuli porgandi ja kurgi puuviljadena käsitamine üllatusena. Pärast alluvatega konsulteerimist kinnitas Tammsaar, et porgandi paneb puu otsa kasvama eurodirektiiv, kuhu niisugune lähenemine jõudis Portugali initsiatiivil, et oleks võimalik müüa ka näiteks porgandimoosi.

“Uurime, kas on võimalik sellesse määrusesse muudatusi teha ja asju ikka nende õigete nimedega nimetada,” lisas Tammsaar.