Endine kaitsepolitseinik kandis ära kogu oma karistusaja ja vabanes täna, kinnitati Delfile ja Eesti Päevalehele justiitsministeeriumist.

Harju maakohus mõistis endise kaitsepolitseniku Indrek Põdra korduva altkäemaksu võtmise eest kokkuleppemenetluses neljaks aastaks vangi 2012. aasta 26. aprillil. Kohtu otsusel konfiskeeriti Põdralt riigituludesse altkäemaksuna saadud 178 358 eurot.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi nõudis ja võttis Indrek Põder altkäemaksu töötades kaitsepolitseis 1998. aasta 20. novembrist kuni 2011. aasta 21. detsembrini erinevatel ametikohtadel.

Põder kasutas oma ametiseisundit kaitsepolitseiametis korduvalt ja ulatuslikult ära, rikkus süstemaatiliselt seadust, seades eesmärgiks omakasu saamise ja tegutsedes avalike huvide vastaselt, saades vahetult isiklikku kasutusse altkäemaksu kokku rohkem kui 178 000 euro suuruses summas. Lisaks sellele nõudis Põder erinevatelt inimestelt altkäemaksu veel kokku rohkem kui 1,5 miljoni suuruses summas.

Näiteks nõudis ja osadel kordadel ka sai Põder altkäemaksu selle eest, et ta kasutas oma ametiseisundit ja ametialaseid sidemeid saavutamaks erinevate kahtlustatavate vahi alt vabastamist ning suunata nende suhtes läbiviidavaid kriminaalmenetlusi viimastele soodsas suunas.

Lisaks sellele lubas Põder lahendada erinevate inimeste probleeme seoses reisidokumentide, elamislubade, organiseeritud kuritegevusega seotud inimestega ning veel mitmetes erinevates valdkondades, kasutades selleks ära kaitsepolitseiametis töötamisest tulenevat positsiooni, informeeritust, kontakte ja mõjukust.

Põder lubas mõjutada ka rahapesu andmebüroo poolt läbiviidavat järelevalvemenetlust ning politsei- ja piirivalveameti poolset teenistusliku järelvalvemenetlust, püüdes sekkuda läbiviidavatesse menetlustesse ja mõjutada neid läbi viima seadusest tulenevaid nõudeid rikkudes huvitatud osapoolele vajalikus suunas.

2013. aastal alustas riigiprokuratuur Põdra suhtes uut kriminaalmenetlust, kuna Põder oli kinnipidamisasutuses avaldanud talle kapos töötades teatavaks saanud riigisaladust. Tartu maakohus mõistis Põdra süüdi riigisaladuse avalikustamises ja mõistis talle kokkuleppemenetluses kolme kuu pikkuse reaalse vangistuse, mis lisandus tema varasemale karistusele.

2014. aastal soovis Põder ennetähtaegselt vanglast vabaneda, kuid kohus tema soovi ei rahuldanud. Kohtu hinnangul ei oleks Põdra ennetähtaegne vabastamine kooskõlas karistamise eesmärgi ja õiguskorra kaitsmise huvidega. Põdra karistusaja lõppkuupäevaks pidi olema 2016. aasta 19. märts, kuid kuna nädalavahetusel vange ei vabastata, pääses mees vabadusse päev varem.