„Eile teadsime veel kõik, et erakonna esimeeste vahel on kokkulepe sõlmitud, et kokkulepe peab. Kuid täna hommikult kahjuks juhtus nii, et üks osapool, IRL taganes kokkuleppest ja seetõttu ei saanud me muudatuseetapanekuid, mis olid juba ette valmistatud, täna komisjonis arutada ega hääletada,“ vastas Heljo Pikhof Delfi küsimusele, mis täna riigikogu õiguskomisjonis kooseluseaduse rakendusaktide ümber siis õigupoolest toimus.

„Need muudatusettepanekud on mõeldud 51 hääle seaduse jaoks ja sinna on vaja kindlasti toetust ja see oli üks osa kokkuleppest – et Sotsiaaldemokraadid ja Reformierakond annavad järgi teatud punktides ja toetavad IRL-i teatud punktides, mis neile oluline on,“ selgitas ta.

Kas võib öelda, et Margus Tsahkna valetas täna, kui ütles, et kokkulepet ei olnud? „Mina ütlen nii, et kokkulepe oli. Päris kindlasti oli. See väide ei pea paika, et kokkulepet ei olnud.“

Pikhof lisas, et tal on väga kahju, et kokkulepe ei pidanud. „Peab jälle otsime ühisosa, et need rakendusaktid ikkagi saali jõuaksid,“ viitas ta.

Küsimusele, millal võiks toimuda järgmine kohtumine või edasiliikumine, ei osanud komisjoni esimees vastata. „Väga loodan, et praegune kokkulepe läheb ikkagi lõpuks jõusse, aga hetkel ei osa ma mitte midagi ennustada, ütlen päris ausalt. Võtame natukeseks aja maha ja vaatame siis edasi.“