„Ponomarjovi uurimisega seotud taotlus on antud kohtusse ja selle läbi vaatamise ajaks on määratud 17. juuli kell 10:00 Moskva aja järgi,“ ütles kohtu pressisekretär Anna Fadejeva TASSile.

Kuna Ponomarjov elab praeguseks väljaspool Venemaa territooriumit, plaanitakse uurimise käigus kuulutada ta ka rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ja seejärel nõuda tema väljaandmist.

Ponomarjovi süüdistatakse 22 miljoni rubla riisumises Skolkovo fondist. Venemaa uurimiskomitee esindaja Vladimir Markin tõi välja, et „vastavalt seadusele saadi kriminaalasja avamiseks eelnevalt riigiduuma nõusolek.“

Aprillis nõustus riigiduuma Ponomarjovilt saadikupuutumatuse ära võtmisega. Selle poolt hääletas 438 saadikut, vaid üks oli vastu. 17. juunil esitati Õiglase Venemaa (Spravedlivaja Rossija) erakonna poolt ka regulatsiooni eelnõu, mis võimaldaks Ponomarjovilt võtta duumasaadiku staatuse.

Ilja Ponomarjov on olnud üks aktiivsematest Putini kriitikutest nii Venemaal kui ka välismaal. Pärast seda kui ta ainsana 446 riigiduuma saadikust Krimmi okupeerimise vastu hääletas, nõuti mitmelt poolt tema tagasi astumist. Ponomarjov vastas, et riigiduuma saadikuid ei saa hääletamisel võetud positsioonide pärast nende ametipostilt eemaldada. Sarnaste süüdistustega on vene võimud rünnanud ka näiteks tuntud opositsionääri Aleksei Navalnõid.

Praegu elab ta USAs ja on keeldunud Venemaale naasmast.

Käesoleva aasta aprillis esines Ponomarjov ka Tallinnas Lennart Meri konverentsil.