Pealtnäha poleks siin justkui midagi nii üleloomulikku. Paned plaanid paika, otsid partnerid, räägid nendega läbi, kaasad vabatahtlikud ehk siis, milles üldse küsimus? Kuid nagu selgus, sellise lineaarse loogikaga Keenias just liiga kaugele ei purjeta. Tegelikud hoovused kisuvad sind pea alati plaanitust mõnevõrra teise kohta.

Iga päev selguvad üha uued ja uued nüansid. Seda vaatamata sellele, et Kiberas on justkui juba oldud ka ja ühte-teist Keenia elust võiks nagu teada. Aga ei — kaugel sellest! Aafrika lihtsalt suudab pakkuda üllatusi igale kogemustasemele. Iga päev kerkivad esile mingid vigurid, mida loll valge inimene (ja isegi kohalikus keskkonnas kodunenud loll valge inimene) lihtsalt ei mõista ette ennustada. Ja loomulikult saab Keenias iga asja teha võimalikult raskel ja võimalikult aeganõudval viisil.

Kõigepealt organiseerimiskomitee. Siinkohal ei saa mööda sõnadest “paindlik” ja “segane”, sest ma pole senini pihta saanud, kes kõik siin organiseerimisega seotud on. Kokkusaamistel osalevate inimeste kogum meenutab ajas laialivalguvat ja siis jälle mingi raskusjõu mõjul kogunevat vedelat amööbi. Füüsiline kokkupuude on mul olnud ligi 10 inimesega, jäädes vahemikku mõnest minutist mitme päevani. Selge on igatahes see, et Kiberas on neid tähtsaid ja väga tähtsaid ajamist väärt asju selgelt rohkem, kui pidevalt kiirustaval lääne inimesel.

Aga initsiatiivgrupp tasapisi siiski kasvab. Viimasele koosolekule tekkis muuhulgas üks keskkonnavaldkonda õppinud tegelane. Väga asjalik jutt ja nii asjalikud ettepanekud, et anna olla. Muuhulgas plaanime teha Kibera kontekstis midagi suhteliselt kreisit — nimelt paigaldada Kiberasse esimesed prügikastid. Jah, needsamad, millega meie oma tänavatel nii harjunud oleme. Kiberas tähendab see aga seda, et need peavad olema võimalikult eemaldamiskindlad. Seda prügikasti saab ju millegi muu tegemiseks ära kasutada. Mul on tunne, et ainus võimalus midagi sellist saada on need mõnelt keevitajalt (neid siin jätkub!) eritellimusena tellida ja siis räigesse betooni valada. Nii palju siis disainiuudiseid.

Ainus õige paber on väljatrükitud paber

Üldiselt on seni peamine prioriteet olnud talgutele rahalise toe leidmine, kasvõi juba seepärast, et ilma töövahenditeta on seda üritust üsna keeruline läbi viia. Tundub, et tänu Kadrile oleme saamas kokkuleppele Nairobi East Rotary klubiga. Kuigi vaevlesin parasjagu mingi toidumürgituse käes, suutsin esitluse vajalikul hetkel seal ära pidada. Detailidest räägime loodetavasti lähitulevikus.

Siis on käidud erinevate potentsiaalsete koostööpartnerite juures maad kuulamas. Kibera kohalik raadio Pamoja FM oli vist ainuke, kus ilma liigse ametlikkuseta huvisid sai vahetatud. Muidu käib Keenias kõikide kokkulepetega nii, et lähed kohale, räägid kellelegi oma jutu ära, saad vastuseks, et seisukoha võtmiseks on vaja ametlikku paberit, siis teed ametliku paberi, trükid selle kindlasti välja, mitte ei saada meiliga, viid selle paberi kohale ja siis käid muudkui küsimas, et kas seisukoht on juba võetud.

Suurematesse firmadesse tuleb kõigepealt kohale minna lihtsalt sellepärast, et saaks teada, kellele tuleks pöördumine teha. Nii siis muudkui seikled mööda Nairobit ja küsid kontakte. Coca-Cola — kellele kirjutada? PR osakonnale. Safaricom? Kirjutage sponsorsuhete juhi meilile (seni ainus kord, kus sai asju meili teel ajada). Firmade veebilehtedelt ei leia igatahes garanteeritult mitte ühtegi kontakti.

Positiivse poole pealt nii palju, et väga korralik turundushuvi on olemas Jamii Bora panga Kibera filiaalil, samuti jätkuvad positiivses õhkkonnas läbirääkimised Nairobi linnavalitsusega töövahendite ja prügi äraveo suhtes. Seda Nairobi linnavalitsust ei tasu nüüd liiga südamesse võtta — linnapeaga me läbi rääkimas ei käinud. See oli Kibera kohalik kontor, aga ilmselt kõige õigem koht. Vaja seal veel ühe ülemusega kokku saada.

Arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmahariduse valdkonnas tegutsev MTÜ Mondo lähetab kuni 2015. aasta lõpuni Välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi projekti raames Aafrikasse ja Aasiasse 18 oma ala kogenud eksperti, kes 2-6-kuuste lähetuste jooksul panustatavad koostööpartnerite projektide arengusse.