Särava kõne pidanud Obama tsiteeris loengus kaks korda Heinz Valgu legendaarset lauset "Ükskord me võidame niikuinii!", samuti poetess Marie Underit, ning kinnitas kohal viibinud kolme Balti riigi presidendile ja saalitäiele kaitset ükskõik millise ohu vastu iseseisvusele.

"Marie Under kirjutas okupatsiooni ajal: "Kes tuleb meile appi?" Ütlen, et tuleme vajadusel appi! Kui küsite nüüd, kes tuleb appi, siis appi tuleb NATO, sealhulgas USA," kõneles Obama.

"Oleme siin Eesti, Läti ja Leedu jaoks. Te kaotasite kunagi oma iseseisvuse, NATOga ei kaota te seda enam kunagi!"

Obama kasutas seda kõnet ka selleks, et uuesti üle rääkida mõned USA välispoliitika põhimõtted. "Mida enam on vabasid ja tugevaid riike, seda tugevam on meie vabadus," kinnitas Obama.

Ta kutsus üles Ukraina kriisist hoolimata vältima liigsesse pessimismi langemist. "Selle vägivallaga silmitsi olles on kerge muutuda küüniliseks ja oletada, et rahu ja jõukus pole käeulatuses. Ütlen kõigile ja eriti noortele, et ärge vanduge künismile alla ja ärge loobuge optimistmist. Tulevik võib olla teistsugune. Homne päev võib olla parem. Sellepärast olemegi vabas Eestis, et eesti inimesed ei jätnud järele."

Eestlaste võitlus oma õiguste ja vabaduse eest on eeskuju kogu maailmale. "Järjest enamad inimesed püüdlevad meie universaalsete ideaalide poole. Kõik inimesed on sündinud võõrandamatute õigustega. Iga katse inimeste vabadust ja väärikust alla suruda ebaõnnestub lõpuks."

"Demokraatia võidab, sest legitiimsus tuleb vaid inimestelt. Inimesed tahavad rohkem, mitte vähem otsustusõigust," ütles Obama.

"Vabadus võidab. Mitte selle pärast, et see on paratamatu ja ette nähtud, vaid seetõttu, et soov vabaduse ja väärikuse järele ei kao ära. Need on igas südames, neile ei pääse ligi ükski režiim ega sõjavägi," ütles Obama oma kõne lõpetuseks.