"See tuli on nüüd siis Valga rajooni esindajate Ene Kuuse, Kaljo Persitski ja Asta Aljase hoida. Miiting Valga kultuurimaja ees," seisab foto tagumisel küljel.

See tuli on nüüd siis Valga rajooni esindajate Ene Kuuse, Kaljo Persitski ja Asta Aljase hoida. Miiting Valga kultuurimaja ees.

Valga rajoonist pannakse kaasa vist kõige enam pilte tule teekonnast. Lisaks Valga linnale tehakse peatus ka Nuias. Seal antakse tuli üle viljandlastele. Järgmise foto tagaküljele on kirjutatud: "Õhtu eel Viljandi rajooni piiril oli tuletoojatel-valgalastel küllap nagu kahjugi, et austav ülesanne on liialt kiiresti otsa saamas."

Õhtu eel Viljandi rajooni piiril oli tuletoojatel-valgalastel küllap nagu kahjugi, et austav ülesanne on liialt kiiresti otsa saamas.

Võib arvata, et valgalased tundsid tollal tule vastu suurt huvi. Seda näitab kõige ilmekamalt järgmine foto.

Juubelilaulupeo tuleteekond 1969

Piirilinlased panevad nahkkaante vahele kaasa kuldse kirjatüki, milles seisab:

"Valga – see on linn, kus J. Cimze juba enam kui sajand tagasi külvas tulevaste kihelkonnakoolmeistrite kaudu maarahva südamesse lauluindu ja muusikakiindumust. Valgamaa põues on Eesti esimese üldlaulupeo ühe virgutaja ja juhi A. Säbelmann-Kunileiu juuri. Valga – see on olnud ja jääb raudteelaste linnaks, selle tee rajanute linnaks, milleta esimestel laulupidulistel ju nii raske oli kord kokku tulla. /---/ Sina, laulutuli, innustad meid kõiki omakorda. Eriti neid tuhandet kahtsada, kes Valgamaalt Sulle järgnevad, et laulud Lasnamäe nõlvalt kaiguksid niisama võimsalt ja kaugele kui hiljaaegu Tähtvere veerult. Sinu kutsega on meil ühinemas veerand tuhat laulupoissi – üle kolme korra rohkem kui eelmise suurpeo ajal. Sinu virgutustulukest tuntakse kõikjal – vastsetes kultuurikolletes Aakres ja Tsirgulinnas, mööblivabriku ja õmblusvabriku uutes klubides, seda nähakse Hargla piirilt Taagepera kiviste väljadeni. 

Ole tervitatud ja tänatud, laulutuli! Sa tõttad ja sütitad!“

Juubelilaulupeo tuleteekond 1969

Artikkel on osa esimest laulupeo tule teekonda tutvustavast kaardist.