"Põhimõtteliselt on tegu lapse identiteedi tarbimisega, millest jääb alaealise krediidiajalukku maha ka jälg, mis võib hiljem takistada laenu saamist," ütles Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristi Roost Ärilehe artiklis, milles räägitakse vanematest, kes kasutavad laenuteenuse jaoks laste kontosid.

Kas pank ei näe, et tehingud on tehtud alaealisena?

"Teema teemaks, aga mis tegelased seal pangas töötavad? Kui laps kunagi saab täisealiseks ja soovib laenu võtta, siis vaadatakse, mis tehinguid on ta teinud näiteks 3-aastaselt ja otsustatakse, et laenu ei saa, kuna siis võeti SMS-laen? Et siis pangatöötajatel omal mõistust ei ole, et mõista, et tol ajal oli klient laps, kes ei saanudki ise laenu võtta?" küsib lugeja.

"Kasutatakse raha liigutamiseks lapse kontot, mitte ei võeta lapse nimel laenu. Panga põhjendused on imelikud. Kui ma maksan oma arvelt raskustes oleva ligemese kiirlaenu kuumakse, tähendab see, et minu makseajalukku jääb märk maha ja mulle enam laenu ei anta?" uurib teine.

"Oletame, et maksmisega läks raskeks, kohtutäitur võttis asja üle, minu konto arestiti - mingeid tehinguid ma kontolt teha ei saa. Maapiirkonnas pole kontorit ka. Öelge, kuidas ma siis saan selle raha tagasi maksta? Sellega olen 100% nõus, et lapse kontole laenu võtta pole muud kui sigadus, aga miks tagasimaksmine nii jube on? Meie pangad ei lase ju muudmoodi toimetada," ütleb lugeja.

"Mul on selline küsimus, et mis see panga asi nuhkida on? Kogutakse komprat - kas see on üldse legaalne? Kas pangal on eraldi nimekiri ka klientidest, kes on maksnud kaardiga litsimajas, pornosaidil või mujal imelikus kohas, et seda siis mingil hetkel talle ninale visata või kompraks lehte, KAPO-le, NSA-le või konkurentidele tilgutada?" tahab teine teada.

Kas "musta nimekirja" satub ka küttepuude ostmise eest?

"Pankade poolt on haige suhtumine, et kui on võetud SMS-laen või mõni muu kiirlaen, siis oled kohe justkui kurjategija. Nii palju kui mina tean, siis kiirlaenu kasutavad igast eluvaldkonnast inimesed - nii kehval järjel kui ka väga heal järjel inimesed. Kui mul on ikkagi tunni jooksul vaja kiirelt lisafinantse ja paraku oma kodupank sellist võimalust ei paku, siis mina selles halba ei näe.

Mõni aasta tagasi tekkis võimalus tellida soodsamalt suurem kogus küttepuid. Palgapäev ise oli alles 6 päeva pärast, aga otsus oli vaja teha kohe. Ei jäänudki muud üle, kui kasutada kiirlaenu, selleks et soodsalt pakutud võimalust kasutada. Palgapäeva saabudes sai see ka kohe ära klaaritud.

Väga palju inimesi on olnud sarnases olukorras - kus kohe on vaja teema ära korrraldada, aga palgapäev või päev, kui mingi ülekanne peab tulema, on alles päevade kaugusel ja teemaga venitada ei ole võimalik," seletab üks kommenteerija.