Eesti Päevaleht esitas sotsiaalministeeriumile lapsevanemate küsimused: millest nad elama peaksid ja miks riik ei maksa tasu lapsevanematele, kes teevad ära hooldaja täiskoormusega töö, ja ei kompenseeri neile nende töövõimetust selle aja jooksul? Näiteks Soome sõlmib haiget last hooldava lapsevanemaga lepingu ja tasub talle selle töö eest.

„Küsimustes olete viidanud mitmele asjaolule, mis ei ole tõesed (väited teie küsimustes: lapsevanem teeb ära hooldaja täiskoormusega töö, laps vajab haiguse tõttu 24 h hooldust ja selle hooldustöö peab tegema perekonnale elatise teenija),” vastas ministeeriumi pressiesindaja Armo Vask. „Sotsiaalministeerium ei ole kehtestanud korda, mis näeks ette kohustuse lapsevanemal viibida haiglas koos lapsega 24 tundi. Samuti ei ole reguleeritud, kes peaks lapse juures viibima,” kirjutas ametnik. „Kui haige laps vajab haiglas 24-tunnist hooldust, siis hoolduse on samuti kohustatud korraldama haiglapersonal, kuid hooldust võib soovi korral läbi viia ka lapsevanem.”

„Appi!” hüüatas kuueaastase vähihaige tüdruku ema Kairi ministeeriumi vastust nähes. „Kuidas ei ole see täiskoormusega töö, mis ma teen? Hooldamine ei tähenda ju haiglas viibimist! Ravi käib ju kodus edasi! Rehabilitatsiooniplaanis seisab, et laps vajab 24/7 abistamist, kõikides toimingutes, igal pool. Nad ütlevad selge silmavaate ja süütundeta kogu rahvale, et kui teie perekonnas selline asi peaks juhtuma, siis viskame teile mingi neli kahekümbist, eks vaadake, kuidas hakkama saate...”