Sel suvel suri Nepali töölisi Kataris praktiliselt tempoga üks inimene päevas. Paljud neist olid noored mehed, kes said äkilise südamerabanduse. Uurimise käigus leiti tõendeid, mis viitavad sellele, et tuhanded nepallased, keda on Kataris võõrtöölistest kõige rohkem, kannatavad 2022. aasta suursündmuseks pinda ettevalmistava ehitusbuumi käigus ekspluateerimise ja kuritarvitamise all, mida võib rahvusvahelise tööorganisatsiooni (ILO) definitsiooni järgi pidada tänapäevaseks orjuseks, kirjutab Guardian.

Katari pealinnas Dohas asuvast Nepali saatkonnast saadud dokumentide järgi suri ajavahemikul 4. juuni kuni 8. august vähemalt 44 töölist. Üle poole neist suri südamerabandusse, südame seiskumisse või tööõnnetuste tagajärjel.

Uurimise käigus leiti tõendeid sunnitöö kohta suurel MM-i infrastruktuuriobjektil. Mõned Nepali mehed on väitnud, et neile ei ole kuid palka makstud ning palk on tagasi võetud, et nad minema ei jookseks. Mõnede tööliste sõnul konfiskeerivad tööandjad passid ega anna isikutunnistusi, muutes töölised nii praktikas illegaalseteks välismaalasteks. Mõned töölised väidavad, et neile ei ole antud kõrbekuumuses tasuta joogivett. Umbes 30 nepallast palusid varjupaika oma riigi saatkonnas Dohas, et pääseda töökoha brutaalsetest tingimustest.

Need süüdistused viitavad ekspluateerimisahelale alates vaestest Nepali küladest kuni Katari juhtkonnani. Üldine pilt on selline, et üks rikkamaid riike ekspluateerib üht vaesemat, et valmistuda maailma populaarseimaks spordiürituseks, kirjutab Guardian.

Veel leiti, et mehed magavad kaheteistkümnekesi ühes toas ja haigestuvad räpaste eluasemete eemaletõukavate tingimuste tõttu. Mõned väidavad, et neid sunnitakse töötama ilma palgata ja nad on sunnitud toitu kerjama.

Pea kõigil võõrtöölistel on Nepalis suured võlad neid tööle värbavate vahendajate ees. Kohustus need võlad tagasi maksta koos palga maksmata jätmise, dokumentide konfiskeerimise ja tööliste võimetusega töökohalt lahkuda moodustavad tänapäevase orjapidamise vormi, mis hinnanguliselt puudutab 21 miljonit inimest üle maailma. See ekspluateerimine on nii levinud, et Nepali suursaadik Kataris Maya Kumari Sharma nimetas emiraati hiljuti avatud vanglaks.

Katari tööjõust üle 90 protsendi on immigrandid ning MM-i jaoks staadionide, maanteede, sadamate ja hotellide ehitamiseks peaks Katar värbama veel 1,5 miljonit töölist. Nepallased moodustavad 40 protsenti Katari võõrtööjõust. Eelmisel aastal suundus emiraati üle 100 000 nepallase.

„Kõik räägivad Katari äärmise kuumuse mõjust mõnele sajale jalgpallurile,“ ütles Nepali ametiühingute üldfederatsiooni peasekretär Umesh Upadhyaya. „Aga nad ignoreerivad tuhandete võõrtööliste vaeva, verd ja higi, kes ehitavad MM-i staadione töövahetustes, mis võivad kesta kaheksa korda kauem kui jalgpallimatš.“