Eesti Päevaleht kirjutas laupäeval, et äsjavalminud haiglavõrgu arengukava järgi vajab suuremaid ümberkorraldusi kuni kaheksa haiglat: mõne aja pärast kaob ööpäevane kirurgia- ja sünnitusabi Võru, Valga, Põlva, Järvamaa, Rapla, Läänemaa, Jõgeva ja tõenäoliselt ka Hiiumaa haiglatest. Välja kutsutud kiirabi peab siis hindama, kas patsient viia maakonna või suuremasse haiglasse.

Eesti patsientide esindusühingu infojuht Anne Veskimeister ütles Delfile, et organisatsiooni seni haiglavõrgu arengukava koostamisse kaasatud ei ole, aga täna toimub selleteemaline arutelu arstide streigi ajal kokku kutsutud tervishoiutuleviku ümarlaua ja hea tahte koostöökokkuleppe raames.

"See on siis esimene kaasamine. Reedel saatis (sotsiaalministeeriumi tervishoiu osakonna juhataja – toim) Heli Paluste meile tutvumiseks esmakordselt ka haiglavõrgu arengukava, ausalt öeldes ei ole jõudnud seda veel vaadata ega varasemate andmetega võrrelda," nentis Veskimeister eile.

Rase vaadaku ise, kuidas koju saab

"Näiteks sünnitusabi on minu teada Läänemaa haiglast juba ammuilma kadunud, veetakse patsiente Tallinna ja kui sünnituseks ei lähe, siis vaadaku rase ise, kuidas koju saab," rääkis Veskimeister ööpäevase kirurgia- ja sünnitusabi kadumise ohukohast patsientidele.

"Kuna haigla ega kiirabi ei taga inimesele tagasi koju transportimist, siis on oht, et kuskilt Kapa-Kohilast toodud patsient – kellel on kindlasti tõsised vaevused ja kes ei pruugi ise suuteline olla endale kojuminekuks transporti korraldama – tõstetakse lihtsalt haigla ukse taha," hoiatas Veskimeister.

"Sellisel juhul peaks olema läbi mõeldud ka niisugused juhtumid, et kuidas korraldada kojusõit neile patsientidele, kes kiirabiga kuskile erakorralise meditsiini osakonda viiakse. Kuna sellekohaseid pöördumisi on olnud, siis julgen väita, et see on üks võimalikke ohte."